Není paprika jako paprika

Papriky nejsou jen kapie a čili! Paprika setá, křovitá, čínská, křídlatá či chlupatá jsou rozšířeny v konkrétních částech světa a jejich křížením a šlechtěním vzniklo zhruba 42 druhů paprik. Patrně už jste slyšeli, že jednotlivá přírodní barviva, které dodávají zelenině a ovoci atraktivní vzhled, jsou také zdraví přínosná. Často jsou to právě specifická barviva, která blahodárně působí na lidský organizmus. Jakou roli hrají u paprik barvy?

Jak prospívají papriky zdraví?

Obecně lze říci, že papriky obsahují hodně vody, dusíku, hořčíku a fosforu, i množství vitamínů, z nichž nejvíce je zastoupen vitamín C, E, B6 a karoten.
Žlutá a oranžová barva paprik je způsobena přítomností betakarotenu. Jde jednak o významný antioxidant, ale také o základní látku, která dá vzniknout vitamínu A, obsahuje však i víc vitamínu E, antioxidantů i luteinu. Díky tomu konzumace paprik přispívá k prevenci onemocnění zraku.

Červené zbarvení paprik je dané obsahem kapsanthinu a kapsorubinu. Také látky v červeném barvivu paprik napomáhají vidění a funkčnosti očí. Jde o významné antioxidanty, které jsou přítomné v paprikách, ale také další zelenině.

Za zelenou barvou plodů paprik je kyselina listová, která se nachází ve všech zelených listových zeleninách. Nejvýznamnější roli hraje kyselina listová ve vyzrání míchy a mozku u ještě nenarozených dětí, proto je důležitý zvýšený příjem u těhotných. U dospělých je nedostatek kyseliny listové spojován s depresemi, poruchami okysličování krve, u žen také s poruchami plodnosti.

Papriky obsahují i zdraví prospěšný kapsaicin

Nejdůležitější látkou obsaženou v paprikách je kapsaicin, který přímo souvisí s pálivou chutí paprik. I ve sladkých kapiích je obsažen, ale jen ve stopovém množství. Kapsaicin způsobuje pálení, ale vlnu horka střídá analgetická fáze, jejímž využitím se zbývali také čeští vědci.

Nejen zmírnění chronických bolestí kapsaicin napomáhá. Zrychluje metabolismus i cirkulaci krve. Na žaludek může působit dráždivě, nicméně podporuje zažívání a vylučování žaludečních šťáv, které pomáhají trávení. Kapsaicin se v moderní medicíně také používá v přípravcích pro léčbu křečových žil a trombózy, podchlazení, omrzlin, ale také podlitin a hematomů. Kapsaicin také dokáže zničit bakterie způsobující otravu ústřicemi či suši. Také se používá při léčení onemocnění diabetem, srdeční arytmií či aterosklerózou.

Kapsaicin napomáhá hubnutí i dobrému zdraví

Pálivý kapsaicin má vliv na metabolismus i zažívání, a proto se doporučuje zařazení pálivých paprik do jídelníčku během redukční diety. Neznamená to, že je nutné konzumovat vysoké množství čili papriky denně, nicméně jsou pálivé pokrmy vhodné a hubnutí napomáhají.

Zdroje: www.novinky.cz. pestujme.cz