Zdroje: ceskobezcenzury.cz, pikant.cz

Záněty a bolest kloubů patří k častým projevům stárnutí našeho těla, a život s artritidou může být opravdu bolestivý. Přitom se dá tato bolest alespoň částečně snížit drobnými úpravami jídelníčku, zatímco potraviny jiné, které navíc považujeme za zdravé, mohou stav nemocného člověka naopak zhoršit.

Čeho se vyvarovat

Pokud trpíme na bolesti a záněty kloubů, neměli bychom jíst příliš mnoho tučných, přesolených, přeslazených, smažených jídel. Stejně tak je důležitý i dostatek pohybu, který naše klouby donutí správně a často pracovat. Navíc trpíme-li nadváhou, zatěžujeme naše klouby ještě více a bolest a nepohyblivost se stupňuje.

Zvýšený tlak na klouby nutí často lidi s bolestí užívat daleko větší množství léků, než je záhodno, přitom by stačila i jen opravdu mírná dávka denního pohybu. Pomáhá chůze, plavání a každá činnost, při níž spálíme kalorie, zhubneme a posílíme naše těla a tím i klouby.

Odlehčení pro klouby

Ke snížení tělesné hmotnosti především o tukové zásoby pomáhá nejen pohyb, ale i správný jídelníček, kam bychom logicky zařadili velké množství ovoce a zeleniny. Ale pozor! Právě zde je totiž kámen úrazu. Vyvarujte se nadměrné konzumace paprik a rajčat, která naopak vaše klouby ještě více zatíží.

Navíc se nejedná jen o rajčata čerstvá, vhodná nejsou ani sušená, naložená, kečupy a protlaky. Stejně tak působí i paprika, lilek nebo dokonce brambory. Všechny tyto potraviny mohu učinit bolest ještě mnohem intenzivnější. Proč?

Solanin je problém!

Lilkovitá zelenina totiž obsahuje solanin, což je typ sloučeniny, která může u pacientů s artritidou a bolestí kloubů zhoršovat bolesti a otoky. Vyzkoušejte sami na sobě, zda se vám částečně uleví, pokud vynecháte lilek, papriky, brambory nebo rajčata.

Pokud jsme na tyto lilkovité potraviny citliví, můžeme pociťovat ranní ztuhlost, bolesti svalů, praskání v kloubech, artritidu a žlučníkové problémy. Mezi nejlepší protizánětlivá jídla naopak patří kvalitní vývar z morkových kostí nebo rozvařeného kuřete, zázvor a nejvíce cenných látek je prý dokonce v oku ryby!

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které může být infekční nebo neinfekční. Právě ta neinfekční podoba je velmi častá. Revmatoidní artritida se týká hlavně žen středního věku.

Takže změna jídelníčku rozhodně stojí za to!