Past na komáry z PET lahve a droždí

Nejsnadněji vyrobitelná, a zároveň velmi účinná past na komáry, je hotová velmi rychle a náklady na její výrobu jsou přitom minimální. Funguje na principu, který v roce 2013 popsali vědci z univerzity v holandském Wageningenu. Sérií pokusů dokázali, že první, co komáry nasměruje do naší blízkosti, je oxid uhličitý, který vydýchává spící kořist. Od tohoto objevu už byl jen krok k návrhu velmi primitivní a přitom účinné pasti, která komáry láká právě na oxid uhličitý, který vzniká z droždí rozpuštěného ve vodě s cukrem.

Stači rozříznout PET lahev, do které vložíme vrchní část lahve hrdlem dolů a co nejpečlivěji utěsníme spojení obou částí lahve. Do spodní části nalijeme horkou vodu, cukr a sušené droždí Tak získáme past, kterou můžeme použít jak v domácích podmínkách, tak například i v místech, která jsou určena k večernímu venkovnímu posezení, třeba na terase či pod pergolou. Pro venkovní využití se doporučuje takových pastí vyrobit více a rozmístit je spíše na okrajová místa zóny, kde trávíme čas. To proto, abychom komáry nelákali příliš blízko sebe.

Vylepšená domácí past na komáry

Komu jednoduché pasti nestačí, musí sáhnout buď po komerčně vyráběných prostředcích, anebo se pustit do kutění. V následujícím videu vám nabízíme kutilské zdokonalení principu pasti založené na roztoku vody, cukru a sušeného droždí. Past doplněná o ventilátor umožňuje likvidovat výrazně větší množství dotěrného hmyzu. A pokud chcete co nejvíce ušetřit za pohon ventilátoru, pak stačí přidat solární panel.

Zdroj: Youtube

Bylinky, které komárům nevoní

Obtěžování komáry můžete snížit také pomocí bylinek, které jim nevoní. Výtečně se dá takto využít libeček lékařský (Levisticum officinale) nebo snítky šalvěje, z nepůvodních rostlin se skvěle hodí také citronová tráva (Cymbopogon citratus). Osvědčený je k tomuto účele také vratič obecný (Tanacetum vulgare), bohužel jeho aroma je poměrně silné a nemusí být příjemné ani lidem v místnosti. Podobně je možné využít také česnek kuchyňský (Allium sativum).

Pokud nemáme možnost získat zmíněné rostliny, pak můžeme sáhnout po některém z osvědčených esenciálních olejů. Do aromalampy se pro tento účel výtečně hodí vůně eukalyptu, čajového oleje nebo levandule.