Nabídka nejrůznějších bělících past a přípravků je v obchodech skutečně široká, ale jak se ve všech produktech vyznat? Mnoho z nich vůbec nefunguje, jde o marketingové triky, navíc mohou poškodit i vaši sklovinu. Bělení u profesionála je zase poměrně nákladné. Vyzkoušejte domácí pastu na zuby ze surovin, které jsou běžně dostupné, navíc přírodní a které fungují.

Žlutá kurkuma

Bělící schopnost má řada přírodních surovin, například kurkuma - žlutý prášek, koření, do kterého byste na první pohled neřekli, že dokáže svou zářivou žlutou barvou něco vybělit. A přece dokáže. Stačí si kurkumou pravidelně čistit zuby, na výsledek si sice musíte počkat pár měsíců, ale to je u přírodních prostředků celkem běžná věc.

Další suroviny

Čištění zubů samotnou kurkumou pro vás pravděpodobně nebude příliš komfortní. Mnohem lepší a také účinnější je smíchat kurkumu s dalšími prospěšnými ingrediencemi a vyrobit si zubní pastu. Výhodou takové domácí pasty je to, že si ji můžete ochutit dle své libosti, podle toho, jaké koření či bylinky máte rádi a také máte stoprocentní jistotu, že v přípravku jsou čistě přírodní suroviny.

Domácí pasta na zuby s kurkumou a jedlou sodou

Suroviny:

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 4 kapky nebo dle chuti hřebíčkové silice nebo silice máty peprné

Postup:

  • Kokosový olej, sodu a kurkumu dobře smíchejte a na závěr přidejte pár kapek silice podle svého výběru. Směs ochutnejte a případně ještě přidejte pár kapek. Máta osvěží dech, hřebíček uzdravuje dásně, působí proti zánětům a paradontóze.
  • Pastu naplňte do plastového kelímku nebo skleničky s uzávěrem a dobře uzavřete. Skladujte v koupelně, kde je teplota ideální, aby pasta nebyla příliš měkká ani příliš tuhá. Takto vydrží zhruba rok.
  • Lžičkou pak naneste trochu pasty na zubní kartáček a čistěte zuby tak, jak jste zvyklí. Na závěr si dobře vypláchněte ústa.

Zdroje: zijemehomemade.cz, diycosmetics.net