Pokud máte rádi celer, petržel nebo mrkev, pastinák si také oblíbíte, protože patří do stejné rostlinné skupiny. Konzumuje se jak vařený, tak syrový, můžete ho připravovat i na páře nebo pražený.

Pastinák obsahuje rozpustnou vlákninu

Zdravotní benefity pastináku jsou téměř neuvěřitelné. Obsahuje velké množství prospěšných látek, v první řadě je to vláknina, přičemž většina je vláknina rozpustná. Ta je nezbytná pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Dobře vás totiž zasytí a zároveň zamezí uvolnění tzv. hormonu hladu. To jsou ty chutě na sladké mezi jednotlivými jídly během dne.

Pastinák navíc pomáhá snižovat riziko cukrovky a hladinu špatného cholesterolu, působí jako prevence obezity, rakoviny, mrtvici a srdečních onemocnění. Pastinák je skvělý i pro těhotné. Obsahuje totiž kyselinu listovou, která také snižuje riziko deprese, protože pečuje o správné fungování nervového systému. Nezbytný pro činnost našeho organismu je i draslík a vitamin C. Ovšem dejte pozor, vitamin C udržíte v této zelenině, pouze pokud ji budete konzumovat čerstvou, zpracujete-li pastinák do tří dnů od nákupu a budete-li ho krájet až těsně před vařením.

Svačinka na cesty

Pastinák je antioxidant, zničí v těle nebo omezí volné radikály, které způsobují vážné nemoci, jako například rakovinu. Výše zmíněný vitamín C je důležitý i při produkci kolagenu. Kousek pastináku si s sebou berte na cesty nebo na svačinku do práce. Především pokud máte nedostatek živin a toužíte se zbavit přebytečných tuků.

Pečený i do polévky

Jak pastinák připravovat? Smíchejte ho s ostatní zeleninou, jako jsou červená řepa nebo mrkev, či se sladkými bramborami a opečte vše pokapané olivovým olejem s trochou rozmarýnu. Použijte pastinák i do polévky nebo syrový do salátu. Nejlepší chuť mají menší až střední velikosti kořenů. A pozor, nespleťte si ho s petrželí. Petrželová nať vyrůstá z celého vršku vystouplého kořene. U pastináku roste nať ze středu, který je lehce prohloubený. Když seříznete petržel, po obvodu je vidět nafialovělý kroužek, pastinák zůstane světlý.

Související články

Zdroje: Rehabilitace.info, rozhlas.cz