Časté změny teplot, sychravé počasí, hodně smogu a méně výživy, to jsou zimní strašáky pro namáhanou pleť. Posilte ji vhodnou péčí a těšte se z bezproblémové pokožky po celý rok.

Nebojte se krému

Často se traduje, že voda obsažená v hydratačních krémech může při nízkých teplotách v pleti zamrzat a způsobit její popraskání. Na to zapomeňte, pleť je nutné hydratovat po celý rok, hydratační krém tedy neodkládejte ani v chladnějších měsících. Vhodné jsou přípravky se speciální emulzní formou, kdy jsou kapičky vody schované uvnitř tukových složek krému. Pokud si chcete na zimu pořídit speciální krém, sáhněte po výrobku s vyšším podílem tukových látek. Nezapomeňte ani na výživu a regeneraci, pleť pravidelně čistěte a alespoň jednou týdně jí dopřejte pleťovou masku. Jak si vyrobit domácí pleťové masky?

Ochrana proti slunci po celý rok

Krém s ochranným faktorem je každodenní nutností, ať je léto nebo zima. Ruku na srdce, kolik z nás pomyslí na ochranu proti slunci a pleť pravidelně natírá opalovacím krémem? Přesto je to jedna z nejdůležitejších věcí při správné péči o pleť. Jinak je výsledkem svrasklá, předčasně zestárlá pleť plná pigmentových skvrn. Denní krém či podkladovou bázi si kupte takové, které již obsahují složky chránící pokožku před škodlivými účinky slunečních paprsků a pravidelně je používejte.

Nezapomínejte na rty

Tenká a citlivá pokožka na rtech je zvlášť v mrazivém počasí velmi zranitelná. Lesk na rty nebo rtěnka rozhodně nepředstavují dostatečný způsob, jak ji ochránit a opečovávat. Proti vysychání a popraskání rtů používejte ochranné balzámy, nabídka v obchodech je široká. Nebo si raději připravíte doma vlastní pečující balzám na rty?

Pořádná péče pro ruce

Další Popelkou v péči o tělo je pokožka na rukou. Ta je přitom namáhaná nejen výkyvy počasí, ale i čistícími prostředky, mýdlem, dezinfekcí apod. Do mrazu noste rukavice, ruce pravidelně krémujte. Jednou za čas jim dopřejte peeling a zábal. Ruce namažte silnou vrstvou mastného krému nebo olejíčku, nasaďte si igelitové rukavice a na ně rukavice látkové. Nechte působit alespoň deset minut. Hebká a hladká pokožka na rukou bude tou nejlepší vizitkou.

Péče zevnitř

Pitný režim se řeší hlavně v létě, spalující teploty a horko nutí tělo po tekutinách přímo volat. Přitom v zimě hrozí dehydratace organismu stejně často. Chladné počasí nevyvolává tolik pocit žízně a nenutí nás dostatečně pít. Výsledkem je nedostatečná hladina vody v těle, vysušená a špatně vyživená pokožka. Myslete na dostatečný příjem tekutin po celý den. Hlídejte si stravu bohatou na vitamíny a minerály, konzumujte dostatek zeleniny a ovoce. Roztřepené a lámavé nehty, šupinatá, vysušená a hrubá kůže, nekvalitní vlasy i pocity únavy varují, že vám ve stravě nejspíš chybí důležitá složka.