Kdy cukr vlasům pomáhá a kdy škodí

Cukr bývá častou součástí průmyslově připravovaných peelingů na tělo, obličej i rty. K péči o pokožku můžeme použít všechny druhy cukru. Proč je k tomuto účelu zvlášť vhodný cukr třtinový vysvětlila kosmetička Michaela Černá: "Třtinový cukr je přírodní látka, která obsahuje rovněž kyselinu glykolovou. Ta pleť velice dobře hydratuje, regeneruje a podporuje tvorbu kolagenu, čímž zlepšuje její elasticitu." Zatímco cukr aplikovaný jako součást peelingu tělu prospívá, jeho nadměrná konzumace jim škodí. Proto platí, že pokud omezíte přidané cukry na minimum, své pleti i vlasům prospějete.

Domácí cukrový peeling

„Přidáním polévkové lžíce cukru do trochy šamponu vznikne cukrový peeling, kterým jemně odlupujete odumřelé buňky z pokožky hlavy. Cukr se snadno rozpustí a opláchne, aniž by na vlasech zůstaly zbytky,“ vysvětluje dermatoložka Dr. Francesca Fusco výhody cukrového peelingu, nazývaného někdy též sugar scrub, pro pokožku hlavy.

Jak často bychom měli cukrový peeling používat?

Platí podobná doporučení jako u obličeje - tedy příliš častý peeling není pro pokožku vhodný. Mohlo by dojít k narušení rovnováhy přírodních olejů ve vašich vlasech. Proto se doporučuje důkladného čištění pokožky hlavy každých 3–5 mytí v závislosti na stavu vaší pokožky hlavy.

Zvlášť vhodné je aplikovat cukrový peeeling v zimních měsících, kdy naše vlasy i pokožka strádají vlivem velkých teplotních změn. Nejen, že taková péče udělá dobře pokožce vaší hlavy, ale po pár týdnech bude patrné zlepšení i na samotných vlasech – budou objemnější, lesklejší a hebčí.

Zdroj: www.marieclaire.com, kosmeticketrendy.cz, www.tetadrogerie.cz