Sladké červené třešně jsou symbolem léta. Dají se konzumovat čerstvé, ale jsou i skvělou přísadou mnoha dezertů, koláčů, bublanin, marmelád i kompotů. Většinou se ví, že plody obsahují velké množství užitečných vitamínů i minerálů, ale stejně je tomu tak i u pecek a stopek. Podle vědeckých studií mají třešně, ale i stopky a pecky až zázračné léčivé účinky.

Výborné na ledviny, lymfu i revma

Pro své diuretické vlastnosti jsou vhodné zejména při infekcích ledvin a močových cest. Zároveň pomáhají rozpouštět kameny v močovém měchýři i v ledvinách. Velice dobře tlumí menstruační bolesti a jsou skvělým pomocníkem v boji proti celulitidě. Současně jsou výborným prostředkem na revma, zlepšují činnost lymfatického systému, čistí krev a regenerují játra. A jestli se často cítíte rozrušení, dokonce vám dokonale zklidní i vaše nervy.

Nasušte si zásobu

Jestli si chcete uchovat alespoň část tohoto chutného a zdravého materiálu na zimu, můžete si stopky i pecky usušit. Buď na slunci, anebo v sušičce. Vyhnete se tak jejich případnému plesnivění. Takto připravené je uchovávejte na suchém místě až do chvíle, když budete mít pecek se stopkami přibližně 1 litr. Pecky je před sušením dobré očistit hromadně od všech zbytků dužiny.

Způsobů čištění je hned několik

Pecky můžete nechat chvíli postát v teplé vodě, následně je mněte v suchém čistém hadříku dlaněmi, jedna pecka tak očistí druhou. Vždy nechte omyté pecky důkladně oschnout, nejlépe na sluníčku.

Lahodný čaj

Třešňové stopky i pecky můžete využít k výrobě čaje, který má všechny výše uvedené léčebné účinky. Zalijte si 1 polévkovou lžíci třešňových stopek 1/4 litrem vody, nechte vše povařit 2 až 3 minuty a pod pokličkou dále louhujte tak 10 minut. Poté odvar sceďte a pije 3x denně po jídle.

Léčivý nápoj při bolestech

Smíchejte 1 lžičku prášku z třešňových stonků s malou špetkou skořice, zalijte horkou vodou a nechte 5 minut louhovat. Nápoj z těla dokonale odvádí toxiny a škodlivé látky a zároveň tlumí bolesti při suchém a dráždivém kašli.

Vyrobte si tinkturu

Z třešňových stopek si můžete vyrobit i léčivou tinkturu. Nakrájejte stiopky na menší kousky, zalijte je vysokoprocentním alkoholem a nechte tak 3 týdny macerovat. Po uplynutí této doby výluh zceďte. Užívat můžete 1 lžičku denně, mimo jiné tak dodáte do těla i dávku jódu.

Polštářek z pecek na úlevu

Třešňové pecky skvěle udržují teplo i chlad. Z usušených a čistých třešňových pecek si tak můžete vyrobit perfektní nahřívací polštářek, který vám přinese úlevu při bolesti zad či břicha, namožených svalů nebo bolavých kloubů. Je jedno jestli jde o teplo či chlad, třešňové pecky zvládnou totiž obojí. Jejich výjimečnou vlastnost objevili švýcarští dělníci v jedné továrně na výrobu likérů. Nahřívali si pecky v kamnech a večer si s nimi obkládali své unavené a namožené tělo, aby se jim ulevilo a byli zas druhý den připraveni na tvrdou práci. Stačí, když dáte pecky do plátěného polštářku či uzavíratelného sáčku, nahřejete na radiátoru, v troubě nebo naopak ochladíte v mrazáku.

Zdroje: www.bylinkyproradost.cz, www.energieodxenie.cz, www.jimejinak.cz