Pohyb je jedním ze základních projevů života. Umožňuje nám ho pohybový aparát, souhrn orgánů a systémů sloužících k pohybu, ke kterému patří kostra, klouby, svaly, vazivo a nervový systém. „Životnost“ jednotlivých součástí bohužel není neomezená, onemocnění pohybového aparátu jsou proto jednou z nejčastějších příčin návštěvy lékaře.

Když se klouby opotřebují

Mladší ročníky obvykle postihuje nějaký typ úrazu – zlomeniny kostí, ruptury šlach, svalů či vaziva, nebo poranění chrupavky. Starší lidé většinou přicházejí s poškozením vzniklým v důsledku degenerativních změn tkání – především artrózou (ubýváním chrupavky). Ta postihuje 40 % lidí mezi 45 až 65 lety, ve věku nad 65 let už jí trpí 70 % z nás. Neplatí to ale vždy: první známky opotřebení chrupavky se mohou objevovat již kolem 30. roku věku a sužují zejména aktivní a vrcholové sportovce, těžce fyzicky pracující osoby nebo ty, kdo mají nadváhu.

Prevence se vyplatí

V žádném případě bychom ovšem neměli čekat, až nás v každodenním životě začne omezovat snížená pohyblivost nebo dokonce bolest. O své klouby bychom měli začít pečovat mnohem dříve a komplexně. „Pacienti si často neuvědomují, že opotřebení jejich chrupavek je dlouhodobý proces a bolest už značí konkrétní problém či poškození. Pokud chtějí dosáhnout změny, musí k péči přistoupit komplexně, zodpovědně a především vytrvat. Jen cvičení nestačí a správná strava klouby nevyléčí. Nárazové užívání kloubní výživy po dobu jednoho měsíce nemá téměř žádný efekt. Prvním krokem by měl být výběr adekvátní kloubní výživy, která odpovídá pacientovu stavu kloubů. Stejně důležité je doplnit ji o vhodné cvičení, vyvážený jídelníček a redukci hmotnosti. Pokud pacient všechny tyto prvky poctivě nezačlení do své životosprávy, pozitivní efekt se dostaví jen stěží,“ vysvětluje as. MUDr. Petr Fulín, Ph.D., z 1. ortopedické kliniky 1. LF UK a FN Motol v Praze.

Mýty kolem artrózy

V této oblasti koluje řada mýtů a polopravd, uveďme proto některé z nich na pravou míru:

Artróza se dá vyléčit. NE. Ubývání chrupavky se nedá zvrátit, vhodnou léčbou, kloubní výživou a dalšími opatřeními však lze zpomalit jeho průběh.

Bolest kloubů patří ke stáří a musí se vydržet. NE. Správně zvolené léky tlumí bolest a zároveň i zánět, čímž zabraňují přetěžování jiných částí pohybového aparátu.

Kloubní výživa je jenom pro staré lidi a stejně nefunguje. NE. Již zmínění sportovci, těžce pracující nebo lidé s nadváhou by měli zvážit užívání vhodné kloubní výživy už v mladším věku. Preparát by měl obsahovat v dostatečném množství pokud možno všechny tři složky: glukosamin, chondroitin sulfát a kolagen. Nelze ovšem čekat zázraky – kvůli pomalému metabolismu chrupavky účinek nastupuje zhruba po měsíci užívání. Kloubní výživu bychom měli užívat dva až tři měsíce a pak zařadit přestávku, přičemž kúru můžeme opakovat několikrát do roka.

Při artróze je nutné přestat se sportem. NE. Pokud klouby dostatečně a pravidelně nezatěžujeme, ztratí pružnost a „zleniví“. Pohyb kloubu bez zátěže (!) pomáhá chrupavku vyživovat, vhodné sportovní aktivity zároveň udržují svaly a šlachy v kondici. Vhodné jsou především plavání, jízda na kole s lehkým převodem nebo běh na lyžích.

Když zhubnu, klouby mě přestanou bolet. NE VŽDY. Záleží na stadiu choroby, při pokročilejším postižení už snížení hmotnosti nemusí od bolesti odpomoci. Zhubnutí je ovšem důležité v případě, že nás čeká operace s totální náhradou postiženého kloubu – endoprotézou.

Pozor! S každou dlouhodobou potíží v oblasti pohybového aparátu bychom měli zajít k lékaři – může totiž signalizovat mnohem závažnější onemocnění.