Existuje několik druhů pelyňku, léčivé látky obsahují téměř všechny, avšak v pelyňku ročním se nachází nejvíce artemisinu, což je ona účinná látka.


Infekce trávicího ústrojí


Pelyněk vám pomůže, pokud vás trápí křeče v žaludku poté, co jste snědli něco mastného, připáleného nebo zkaženého. Zbaví vás i plynatosti. Dokáže zabránit zvracení, pomůže vám i když trpíte nechutenstvím či chorobou tvorby žaludeční kyseliny. Má pozitivní vliv na nemocná játra, ocení jej žlučníkáři a lidé, které trápí choroby dvanácterníku. Zabíjí také střevní parazity.

Nejrůznější záněty

Má skvělé protizánětlivé, antivirotické a antibiotické účinky, takže by tato bylina měla být rozhodně součástí vaší zelené lékárny. Oceníte ji v době chřipkových epidemií, na podzim a v zimě, kdy snadno a rychle prochladnete.

Problémy s dýcháním

Trápí vás infekce dýchacích cest? Pelyněk pomáhá například při chronickém zánětu průdušek. Éterické oleje z pelyňku jsou skvělé na inhalace.

Kožní potíže

Používá se k omývání infikovaných ran, při kožních infekcích a zevnímu ošetření kůže.

POZOR!

Neměl by se ovšem užívat dlouhodobě, může způsobit pokles krevního tlaku, srdeční arytmii, popřípadě poškození nervového systému. Těhotné a kojící ženy by se měly přípravkům z pelyňku vyhýbat.

Maximální jednorázová dávka pelyňku nesmí překročit 1 g, denní pak 3 g byliny.

Jak užívat?

Jednotlivá dávka byliny na šálek záparu je 1 g - užívá se třikrát denně.

Jako stomachikum (žaludeční lék podporující chuť k jídlu) se užívá po lžících nálev, který připravíte z 10 g drogy a 170 ml vody.

Tinkturu užíváme v dávkách 10-30 kapek ve 100 ml vody a pijeme půl hodiny před každým hlavním jídlem.

Pelyněk pravý většinou kombinujte s dalšími rostlinami obdobného účinku, je součástí žaludečních čajových směsí.

Na pečená masa

Pelyněk estragon je skvělý v kuchyni, protože má jemnější chuť, která vám může připomínat anýz. Pelyňkem můžete kořenit pečená masa, pomůže během trávení, a proto se také přidává do kořenících směsí. Výborně doplňuje pečený vepřový bůček, skopové maso, ovar nebo uzené.

Zdroje:medicina.cz, www.bylinkyprovsechny.cz,www.floranazahrade.cz