Pěťour maloúborný je stará indiánská léčivka.
Zdroj: Imladris / Shutterstock.com

Zázračná tinktura z peťouru podle našich babiček: Peťour není jen otravný plevel

Pokud jste už někdy slyšeli slovo peťour, jistě to nebylo v pozitivním vyznění. Peťour patří totiž mezi nejvíc nenáviděný plevel mezi zahrádkáři. Málokdo z nich ale ví, že se z peťouru dá vyrobit tinktura, která má léčivé účinky a používali ji už naši prapředci!

Peťour není jen obtěžující plevel, který je prakticky nezničitelný a přidělává nám na zahradě práci, ale také stará indiánská léčivka, která se používala na léčbu chřipky, nachlazení, ale i na bolesti kloubů, zubů a kožní choroby. Peťour je v podstatě univerzální léčivka, která celkově posiluje organismus.

Peťour maloúborný je jednoletka, která dorůstá do výšky až čtyřiceti centimetrů. Má drobné bílé kvítky, trochu podobné sedmikráskám, a lysou lodyhu s jemně zubatými listy. Nejvíce roste a kvete v druhé polovině léta, máte tedy čas se na peťour letos připravit.

Peťour k nám přišel z Jižní Ameriky, kde se používal jako léčivá bylinka. Do Evropy se dostal v 18. století, ale protože tuto rostlinku neuměli evropané příliš využít a velmi rychle a snadno se rozrůstala, stala se pro ně za pár let nepřínosným plevelem. Čechy se s ní poprvé setkaly v průběhu napoleonských válek.

Peťour je velmi invazivní plevel Peťour je velmi invazivní plevel, ale i silná léčivka. Zdroj: Kristian Peters / Creative Commons /CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Peťour nesnáší zimu, ale semena umí dozrát i na vytržené rostlině

Tento plevel nesnáší zimu, přežívají tedy pouze jeho semena. Ta si umí udržet vysokou klíčivost minimálně po dva roky a jelikož se při každém kypření půdy dostávají na povrch další a další semena, je tato rostlina téměř nezničitelná. Množí se zkrátka neustále. Na jedné rostlině dozraje průměrně až 300 000 semen a každé po vyklíčení vykvete za tři týdny. Další špatnou zprávou je, že semena umí dozrát i na vytržené rostlině.

Semena šíří vítr, voda, kompost i zvířata na své srsti. Vysoký peťour navíc zastiňuje ostatní rostliny a ty pak špatně rostou. Bere jim i živiny z půdy. Je navíc hostitelem svilušek, které napadají okurky, papriky či rajčata. Po sklizni je tedy ideální nechat záhon ladem i několik let, abyste se nežádaného cizopasníka zbavili.

Nasušte si peťour na zimu. Čaj z něj pomáhá při chřipce a nachlazení. Nasušte si peťour na zimu. Čaj z něj pomáhá při chřipce a nachlazení. Zdroj: Shutterstock

Pokud se vám tak dlouho nechce čekat, máme pro vás jiné řešení. Snažte se peťour využít ve svůj prospěch, jde totiž o univerzální léčivou bylinku. Sbírá se kvetoucí nať a na zimu se suší. Celou nať natrhejte za teplého a slunného dne, rozložte ji na noviny či sušicí plata a na suchém čerstvém vzduchu sušte. Následně uchovejte v tmavé uzavřené nádobě.

Vyrobte si s peťouru domácí tinkturu pro posílení imunity

Z peťouru pak můžete vyrobit také tinkturu, nálev, odvar nebo bylinkovou koupel. Ale můžete si z něj připravit i zdravou šťávu či smoothie. Samotný ale není příliš dobrý, kombinujte ho tedy s ovocem (jablka, hrušky), či se zeleninou jako (mrkev a červená řepa).

Pojďte si spolu s námi teď připravit tinkturu z peťouru.

Budete na ni potřebovat:

  • 1 díl pěťouru maloúborného
  • 4 díly vysokoprocentního alkoholu

Postup:

  • Peťour nakrájejte keramickým nožem, aby v něm zůstaly všechny vitamíny.
  • Nať volně vložte do sklenice s uzávěrem.
  • Zalijte alkoholem.
  • Nechte tři týdny louhovat a občas opatrně protřepejte.
  • Následně sceďte přes kávový filtr a uskladněte v ledničce v tmavé sklenici.

Pokud chcete posílit imunitu, užívejte tinkturu z peťouru třikrát denně patnáct kapek po dobu dvou týdnů. Pokud máte horečku, dávkujte podle váhy. Na 1 kg váhy 1 kapku tinktury denně, rozdělené do 3 dávek. Vážíte-li tedy například 60 kg, dejte si třikrát denně dvacet kapek.

Zdroj: www.living.iprima.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, Janča - Zentrich: Herbář, Maria Treben: Moje léčivé rostliny

Akční letáky