Zaznamenali jste na své pleti či kůži drobné nahnědlé flíčky a nejedná se o pihy? Tak to jde o projev hyperpigmentace. Tudíž o nadbytek kožního barviva. Skvrny různého typu vznikají na pokožce nejen v souvislosti s přirozeným stárnutím, ale i jako zrcadlo jistého životního stylu. Nepatřičné flíčky tak mohou být důsledkem přílišného opalování nebo jako následky akné.

Jak vznikají pigmentové skvrny

Za všechno může melanin. Jde o přirozené barvivo, které určuje barvu pleti. V případě, že je ho nadbytek, nastává fáze vzniku pigmentových skvrn. Nejčastěji se objevují na obličeji, rukou a nohou a na zádech. Někdy vzniknou naší přílišnou touhou po slunku, když se nadměrně a neopatrně opalujeme.

Ovšem výjimkou nejsou ani pigmentové skvrny po různých poraněních či zánětech kůže, kdy dochází ke zvýšenému uvolňování melaninu. Faktem je, že u žen se zvýšená pigmentace začíná vždy objevovat v důsledku hormonálních změn. Jedná se tak o období těhotenství, menopauzy nebo při hormonální léčbě a užívání antibiotik. Kromě lékařské pomoci s doporučením odborníka, můžete vsadit i na podpůrné přírodní pomocníky a vyzkoušet babské rady.

Na scénu přichází jablečný ocet

Populární jablečný ocet pomáhá i v tomto případě. Je jedním z přírodních variant, kterou si můžete vybrat. Aplikujte pravidelně každý den surový, organický jablečný ocet na postižené místo, pomůže to k postupnému blednutí skvrn a častokrát i k jejich odstranění. Přiložte na skvrnu vatový tampon namočený v jablečném octu a nechte působit přes noc. Ráno si kůži kolem skvrny potřete kokosovým olejem.

Kyselé ovoce a med

Skvrny pomáhá odstranit i kyselina citronová. Najdete ji v každém případě v mnohém ovoci. Například v zelených jablkách, pomerančích nebo citronech. Jejich šťávy můžete na skvrny nanášet po dobu jednoho až dvou týdnů. Bezvadně funguje i med. Použijte ho jako krém a už za pár týdnů si jistě všimnete zajímavých změn.

Trojkombinace z ricinového oleje, jedlé sody a česneku

Smíchejte 1 čajovou lžičku jedlé sody s ½ čajové lžičky ricinového oleje a umíchejte hustou pastu. Naneste ji na pigmentovou skvrnku a nechte působit přes noc. Ráno si pečlivě omyjte celý obličej. Tato metoda má i další variantu, a tak si můžete vybrat podle vašeho gusta. Hlavní složkou je vždy ricinový olej, do kterého můžete pro tentokrát přimíchat i česnek.

Zdroje: www.kupi.cz, www.womanonly.cz, www.vylecime.cz