Zdroje: www.prostreno.cz, www.healthline.com, prozeny.blesk.cz

Přírodní prostředky na pigmentové skvrny

Než se vrhnete prohledávat kuchyňské skříňky, určitě bude dobré zopakovat, že nejde o okamžité a nenávratné zmizení pigmentových skvrn. Pigment na kůži je následkem různých změn v těle, a ne všechny skvrny reagují stejně. Navíc nejde o léčení příčiny, ale pouze zmírnění projevu na kůži.
Není však důvod, proč by neměly domácí přípravky fungovat. Stejně jako krémy a další kosmetické přípravky, obsahují slabé kyseliny a další látky, které pomáhají zesvětlení, odstranění či obnovení nejhornější vrstvy pokožky. Ta se pak jeví jako bareně jednotnější i jemnější na omak. Přírodní prostředky jsou účinné po delší době užívání, obvykle se uvádí alespoň 4 až 6 týdnů.
Po kterých surovinách doma zapátrat?

Jablečný ocet na pigmentové skvrny

Smíchejte jablečný ocet a čistou vodu ve stejném poměru a nechejte působit na pigmentové skvrny. Po dvou až třech minutách opláchněte vlažnou vodou a opakujte dvakrát denně alespoň šest dní v týdnu.
Zesvětlení pigmentových skvrn pomocí jablečného octa dokládá i studie polských vědkyň Alicjí Kapuścińskou a Izabelou Nowak publikovaná v odborném časopise Postepy higieny i medycyny doswiadczalnej v březnu roku 2015.
Jablečný ocet je klasickou přísadou a pomocníkem v domácnosti i kosmetice. Vyzkoušejte, zda vám bude vyhovovat. Stejně by měla fungovat také citronová šťáva.

Pigmentové skvrny a čaj

Také zelený čaj je používaný k zesvětlení pigmentových skvrn. Tuto domněnku také podporuje studie z New Delhi, Naulana Azad Medical College z roku 2013. Extrakt ze zeleného čaje má podle ní skutečně zesvětlující účinky na kůži.
Obyčejně stačí použít vychlazený čajový sáček na krátké promnutí kůže s pigmentovými skvrnami dvakrát denně a pravidelně opakovat alespoň každý druhý den. Jiné doporučení upřednostňuje použití silného vychlazeného černého čaje. V obou případech by měly být zesvětlující účinky patrné po 4 týdnech užívání. Čaje jsou běžně dostupné a jejich použití je velmi jednoduché. Vyzkoušejte, zda se osvědčí i vám.

Všemocná aloe pomáhá i na pigmentové skvrny

Studie z roku 2012 z indické Saifia Science College zase vyzdvihuje působení aloe vera. Gel z dužnatých listů rostliny je vhodné aplikovat na pigmentové skvrny před spaním a smýt vodou až následujícího dne. Každodenní aplikace by měla mít za následek zesvětlení následkem látky aloin, která je obsažena v aloe. Aloe lze i u nás pěstovat jako pokojovku, což může být v tomto případě i velmi praktické.