Zdroje: styl.instory.cz, www.kupi.cz

Trápí vás pigmentové skvrny?

Redukovat pigmentové skvrny je možné za předpokladu, že víme, co je jejich příčinou. Stařecké pigmentové skvrny jsou projevem stárnutí a objevují se na kůži celého těla s přibývajícím věkem. Dříve nebo později se budou týkat každého.

Pro vznik hormonálních i pro stařeckých skvrn můžeme mít genetické dispozice. V různých rodinách se objevují méně, jinde intenzivněji, ale není to způsobeno jen geny. Za vyšším výskytem skvrn na kůži se skrývá také životní styl. Například požívání alkoholu a kouření zvyšují pravděpodobnost objevení pigmentových skvrn, neboť s pigmentem souvisí i činnost jater. Mezi méně známé příčiny patří také stres nebo používání parfémů. Jednou z významných příčin je také intenzivní slunění, ať už jde o přirozené sluneční světlo nebo návštěvy solária.

Prevence proti pigmentovým skvrnám

Poslechněte si, co říká o pigmentových skvrnách Andrea Doležalová, lektorka, která se specializuje na omlazení tváře. Seznámí vás s tím, které kosmetické přípravky, respektive látky v nich obsažené, fungují i proti pigmentovým skvrnám. Ale také s tím, že některé pigmentové skvrny jsou přirozené a vybělí je až čas:

Zdroj: Youtube

Hormonální skvrny vznikají například v těhotenství, mohou vzniknout také po užívání léčiv, například těch na štítnou žlázu, ale i antikoncepčních pilulek. Pigmentovou skvrnou je však také „knírek“ - tedy skvrna mezi nosem a horním rtem. Během těhotenství je běžné tmavší zabarvení kůže směřující od pupíku do podbřišku a podobně.

U hormonálních skvrn se předpokládá, že samy zmizí - například po porodu nebo po změně léčiv či hormonální léčby. Nicméně je jednoznačně vhodné chránit se kosmetickými přípravky s vyšším UV faktorem. Sluneční záření může skvrny ještě zvýraznit a především podpořit tvorbu dalších.

Na těle se mohou také kdykoli během života, nejen ve stáří, objevit nové pigemtové skvrny. Sice jsou běžnější ve věku nad čtyřicet let, mohou se ale objevovat i dříve.

Skvrny, které se mění, mají hrubý povrch, jejich okraje jsou nestejnoměrné, vždy raději konzultujte s dermatologem. Někdy je těžké rozhodnout, zda je flíček na těle znaménkem či skrvnou. Jakékoli změny tohoto typu by nikdy neměly být podceňovány.

Domácí odstraňování pigmentových skvrn

Oba typy pigmentových skvrn si můžete nechat odstranit pomocí laseru nebo chemického peelingu, což by měl provádět školený pracovník kosmetického nebo zdravotnického zařízení. Pokud nemáte k podobným zákrokům důvěru a nechcete ani provětrat svou peněženku, zkuste fígly, které se používají od nepaměti.

Citron, jablečný ocet i červená cibule

Klasickými přírodními prostředky pro zmírnění a bělení pigmentu jsou citron, jablečný ocet, brambory, ale také červená cibule nebo okurka.

Citronová šťáva je běžným bělidlem, které se používá nejen na pokožku. Může být ale agresivní. Stejně jako při použití jablečného nebo bílého octa se doporučuje i citronovou šťávu aplikovat ředěnou s vodou v poměru 1:1.

Okurka s medem

Okurku můžete použít nakrájenou nebo rozmixovanou. Na pokožce by měla působit alespoň půl hodiny. Okurku můžete kombinovat také s medem a citronem. Na jednu lžíci okurkové šťávy, budete potřebovat stejné množství medu a dvě lžíce šťávy z citronu.

Související články