Tmavé pigmentové skvrny, neboli melasma, se objevují nejčastěji u žen ve věku 20 až 50 let. Příčiny jsou různé. Někomu se dělají pigmentové skvrny kvůli citlivější pokožce, to se týká lidí s fototypem III. až IV., pak mají významný vliv hormonální změny, takže mohou větší výskyt zaznamenat těhotné ženy, a samozřejmě změny přicházející s věkem.

Nenechte se vykolejit

Nároky na krásu jsou v dnešní době enormní a některé ženy se tak s výskytem tmavých pigmentových skvrn jen těžko vyrovnávají, neboť je vnímají jako znak neodvratného procesu stárnutí. Naštěstí se těchto skvrn lze poměrně elegantně zbavit. Potřebovat budete jen několik ingrediencí, které zaručeně najdete.

Několik účinných tipů najdete na videu:

Zdroj: Youtube

Jako první pomoc můžete zkusit citronovou šťávu. Můžete ji považovat za jemné přírodní bělící činidlo.

Citronová kúra přes noc

Citronová šťáva má na pokožku blahodárné účinky. Zvyšuje její elasticitu, čistí ji a dokáže ji zbavit hnědých stařeckých skvrn. Jednoduše vymačkejte šťávu z poloviny citronu, namočte do ní vatový tamponek a ošetřete jím pokožku. Nechejte působit alespoň deset minut a poté opláchněte vlažnou vodou. Kúru vždy aplikujte až večer. Nikdy ne ráno před tím, než půjdete na slunce. Citronová šťáva je fotosenzitivní, takže byste byli mnohem náchylnější ke spálení od sluníčka.

Blahodárný ocet

Efektivně vás zbaví pigmentových skvrn i jablečný ocet. Zacházejte s ním ale opatrně, protože může být pro vaši pokožku až příliš silný. Pár kapek jablečného octa smíchejte s extra panenským olivovým nebo avokádovým olejem, který je bohatý na vitamin E a má na kvalitu pokožky blahodárné účinky. Přidejte trochu vody a smíchejte dohromady. Opět do směsi namočte tamponek a ošetřete jím potřebná místa na pokožce. I tuto kúru je vhodné provádět před spaním.

Exotická papája

Toto ovoce zřejmě běžně doma nemáte, ale možná změníte názor a sem tam do něj pár korun navíc investujete. Má skvělé účinky na pokožku. Řeč je o papáje.

Díky vysokému obsahu vitaminu C dokáže zatočit se stařeckými skvrnami, ale i s ostatními pigmentovými problémy, které vás mohou trápit. Zesvětlí skvrny po akné nebo kolem jizviček. Postup je jednoduchý.

Kousek papáji nastrouhejte, dohromady byste měli mít asi dvě lžíce strouhaného ovoce, a smíchejte se lžičkou jemného třtinového cukru. Vytvoříte tak dokonalý peeling, který nanesete na obličej. Nechte jej působit asi čtvrt hodiny a poté krouživými pohyby z obličeje pod vlažnou vodou smyjte. Spolu se stařeckými skvrnami se zbavíte i odumřelých tkání a pokožka bude krásně jemná a projasněná.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, svetkreativity.cz, www.tetadrogerie.cz