Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) planě roste ve Středozemní. Pěstovat ji lze i u nás, v teplejších oblastech i zplaňuje. Používá se jako koření, má ovšem i řadu léčivých účinků.

Pískavice pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi i krevní tlak. Povzbuzuje látkovou výměnu, příznivě působí na žaludek i střeva, povzbuzuje chuť k jídlu. Nejen proto má celkově posilující účinky, zvláště v rekonvalescenci. Při zevním použití urychluje hojení ran, zanícené kůže či nehtových lůžek.

Prášek i obklad

  • Semena užíváme nejlépe ve formě prášku. Třikrát denně půl kávové lžičky můžeme rozmíchat v jogurtu, medu nebo zavařenině. ideáloní je namlít semena až těsně před užitím, vždy jen potřebnou dávku.
  • Z podrcených semen lze připravit i nálev. Jako kůru semena užíváme po dobu tří týdnů.
  • Zevně se aplikujeme kaši z rozvařených semen, nebo obklad namočený v odvaru z pískavice.

Pokud pískavici pěstujeme, semena je třeba ze zralých lusků vymlátit a poté nechat dosušit ve velmi tenkých vrstvách.

Tajemství účinku

Semena jsou velmi bohatá na hojivé slizové látky, které tvoří až 30 % jejich obsahu. Dále v nich najdeme kvalitní bílkoviny, tuk, silici, triterpenové saponiny, flavonoidy, alkaloid trigonelin, lecitin, množství fosforu, železo, cholin a olej, který zevně prokrvuje pokožku. Rostliny díky obsahu saponinů ve vodě pění a lze jimi nahradit i čisticí prostředky.