Pokud kávu pijeme v rozumné míře, za kterou jsou považovány maximálně tři šálky denně, je její vliv na náš organismus veskrze kladný. Káva zvyšuje bdělost a potlačuje pocity únavy a vyčerpání, což jsou účinky, které si s ní také nejvíce spojujeme a které na ní nejvíce oceňujeme. Dokáže ale také potlačovat bolest a prospívá játrům. Kofein v ní obsažený zrychluje metabolismus a potlačuje chuť k jídlu, takže je užitečným pomocníkem při hubnutí. Umírněné pití kávy snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu a některé vědecké závěry naznačují, že by mohla působit i jako prevence proti vzniku některých typů rakoviny či Parkinsonovy nemoci.

Ale všeho moc škodí, což platí i pro pití kávy. Její nadměrná konzumace může naopak způsobovat problémy s usínáním a spánkem, zvyšování krevního tlaku, úzkosti a deprese, pálení žáhy, bolesti žaludku nebo hlavy či dehydrataci organismu, což má nelibý dopad i na naši pleť.

Jistě si řeknete, že není problém pít kávu v rozumném množství, a čerpat proto z její konzumace jen samá pozitiva. Ale problém spočívá v tom, že pokud ji pijeme pravidelně, náš organismus si na přísun kofeinu zvykne, a jeho účinky se sníží. Abychom se povzbudili, začneme počet vypitých šálků zvyšovat, a to už rozhodně přínosné není. Jak z toho kolotoče ven?

Můžete zkusit se bez kávy (a ostatních kofeinových nápojů) prostě obejít. Přes těžší začátky kávového detoxu se doberete překvapivých pozitiv. Pokud jste opravdu na kávu zvyklí, v prvních dnech budete zřejmě pociťovat podrážděnost, nesoustředěnost, únavu, snížení výkonnosti, bolesti hlavy nebo zácpu, můžete i trochu přibrat. Nezapomeňte také doplňovat antioxidanty, které jsou jinak obsažené v kávě, přísunem čerstvého ovoce a zeleniny.

Ale pokud vytrváte, dostaví se slíbená pozitiva. Zlepší se kvalita vašeho spánku, takže už se nebudete cítit tak unavení a nebudete si muset krátkodobě dobíjet baterky kávou. Budete se cítit uvolněnější a klidnější, protože je to právě kofein, který nás doslova pumpuje adrenalinem. Sníží se vám také krevní tlak. Vzhledem k tomu, že vysokým krevním tlakem trpí dva miliony Čechů a někteří z nich to ani nevědí, je možné, že vynecháním kávy se zlepší symptomy, které vás dosud sužovaly, a nevěděli jste proč. Protože káva zvyšuje tvorbu kyselin v žaludku, což vede k jeho podráždění, vychází lehká rovnice – absence kávy rovná se klidnější žaludek. A pokud jste si kávu dopřávali s cukrem, smetanou, nebo dokonce šlehačkou či zákuskem, po jejím vynechání můžete zjistit, že jste ztratili pár kilo, což vůbec není k zahození. Vaše tělo lépe využije prospěšné látky ze stravy, například vitaminy skupiny B, vápník, zinek, železo nebo hořčík. Kofein obsažený v kávě podporuje hormonální nerovnováhu, takže jeho vynecháním mohou ženy zmírnit některé nepříjemné projevy menopauzy. A k tomu budete mít i zářivější úsměv, káva zabarvuje zuby, takže bez ní budou vaše zuby mnohem bělejší.

Alespoň za zkoušku to rozhodně stojí. Možná se k pravidelnému pití kávy zase vrátíte, nebo si ji zachováte jako občasný rituál s dortíkem, ale možná také zjistíte, že vám vlastně vůbec nechybí a že se bez ní cítíte mnohem líp.

Zdroje: www.jenzeny.cz, www.elle.cz a ct24.ceskatelevize.cz