Zdroj: www.nicswell.co.uk, www.novinky.cz, Helena Jernström z Lundské univerzity

Téma vztahu mezi objemem hrudního koše a popíjením kávy vědci nakousli čistou náhodou, když zkoumali možnou roli lahodného hořkého moku v prevenci rakoviny prsu. Předchozí studie totiž naznačily, že kofein potlačuje tvorbu ženského hormonu estrogenu, jehož nerovnováha je spojena s vyšším rizikem rozvoje nádorových onemocnění ženských orgánů. Tato teorie samozřejmě vyvolala vlnu dalších výzkumů, které ji chtěly ověřit. Jeden takový provedla i skupina švédských vědců vedená profesorkou Helenou Jernström na 269 dobrovolnicích.

Ovlivní pití kávy růst prsou?

Během výzkumu se posuzovalo nejen pití kávy, hladina hormonů a výskyt rakoviny prsu, ale také genotyp a objem prsou. Podle Heleny Jernström zhruba polovina žen v sobě nosí gen aktivující enzym CYP1A2, který ovlivňuje metabolismus kofeinu a při pití tří až pěti šálků kávy denně udržuje různé druhy estrogenů ve správném poměru. Pokud tedy patříte k nositelkám této genové varianty, pravidelné pití kávy vás opravdu může chránit před rozvojem rakoviny prsu. Zároveň to ale znamená, že jsou vaše ňadra možná drobnější, než by mohla být v případě, že byste kávu nepila.

Abychom byli přesnější, výzkum přímo nedokázal, že pití tří a více šálků kávy denně ňadra zmenšuje, a od podobných zjednodušených závěrů se distancovala i sama vedoucí studie. Statistika pouze ukázala, že milovnice kávy s určitým genotypem mívají menší objem prsou než ženy, které kávu nepijí nebo mají genotyp odlišný. Rozhodně se ale nedá říci, v jakém časovém horizontu ke zmenšení prsou dochází, a zda v tom nehrají roli také další faktory.

Objem poprsí dobrovolnic navíc nebyl měřen nijak přesně. Výzkumníci přistoupili k ženskému ňadru jako k jehlanu a jeho objem počítali podle vzorce "obsah základny krát výška děleno číslem 3". A protože zdaleka ne každá žena má prsa tvarovaná do podoby úhledných jehlanů, vypočítané údaje mohou být zavádějící.

Vědci zdůrazňují, že obava ze zmenšení prsou při popíjení kávy není na místě. A pokud se tak stane, je to vlastně jen k dobru - znamená to totiž, že máte ten správný genotyp, který snižuje riziko vzniku obávané rakoviny prsu.

(Zdroje: https://www.discovermagazine.com/health/worst-science-article-of-the-week-drinking-coffee-shrinks-your-breasts, https://www.nicswell.co.uk/health-news/breasts-genes-and-coffee)