Půsty se v dnešní době stávají opět tématem, o kterém se ve společnosti mluví. Nikoliv však již v souvislosti s náboženskou vírou, což byl častý důvod půstů v minulosti, ale především se zdravým životním stylem. Řízený a vědomý půst totiž může být pro naše zdraví velmi prospěšný. Nemusí se přitom zdaleka jednat jen o dlouhodobé hladovění, svůj význam pro organismus má třeba již 12hodinový půst.

Káva je užitečným pomocníkem při půstu

Tento tzv. přerušovaný půst, kdy se střídají období hladovění a jedení, získává rychle na popularitě. Není přitom vůbec náročný a naši předkové ho praktikovali zcela běžně. Snídali v sedm ráno a večeře byla v sedm večer, po zbytek dne až do rána se tedy lidé vlastně přirozeně postili. Tímto způsobem je možné s půsty začít, postupně můžete přecházet na delší formy. Doporučuje ho i nutriční terapeutka Amy Berger: „Přerušovaný půst je podle mě skvělá věc. Pokud ho dodržujete pravidelně, tělo si na něj zvykne, a už nad ním nebudete vůbec přemýšlet. Váš hlad se přizpůsobí a dostanete ho až ve chvíli, kdy bude tělo na jídlo připravené.“

A jakou roli v postění hraje káva? Černá káva je nápoj, který je při většině půstů dovolen, ba naopak při nich působí velmi kladně, neboť snižuje pocit hladu. Má to ovšem podmínku, káva se nesmí sladit. Přidat malé množství mléka nebo smetany není na závadu. Taková káva neohrozí žádná pozitiva, která půst vašemu tělu přináší. A kromě toho má na organismus i vlastní pozitivní účinky.

Všichni víme, že káva dodává energii, proto ji taky většina lidí pije. Ale kromě toho má i další plusy, méně známé, ale o to zajímavější. Výzkumy naznačují, že pití 3–5 šálků černé kávy denně může podstatně snižovat riziko vzniku demence, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Prospěšné látky v ní obsažené, například mangan, draslík nebo vitaminy skupiny B, působí jako antioxidanty a také zaručují lepší náladu a zvyšují pocit štěstí. Pro tento účel je ale nutné vypít 2–4 šálky denně. Tytéž antioxidanty snižují riziko vzniku rakoviny kůže a jater. Ve všech těchto případech by se ale mělo jednat o kávu kvalitní, nejlépe organickou, bez různých dochucovadel i cukru.

Pomůže vám i zhubnout

A pokud se rozhodnete hubnout, ani v takovém případě nemusíte s kávou končit. Musíte pouze vědět, jak ji nejlépe konzumovat a čeho se vyvarovat, aby vám co nejlépe sloužila. Káva zrychluje metabolismus, a je obzvlášť vhodné dát si ji před fyzickou aktivitou, protože její účinky se právě ve spojení s fyzickou aktivitou zvyšují. Kromě energie vám v takovém případě dodá i lepší náladu. Ale pozor, vzhledem k tomu, že zpomaluje trávení, není vhodné pít ji bezprostředně po jídle, neboť by mohla způsobit pocity těžkosti. Ideální je vypít si kávu ve chvíli, kdy už jste alespoň částečně strávili snědené jídlo, tedy nejdříve za 30 minut po jídle, případně mezi jídly.

Citlivějším osobám může dráždit žaludek či žlučník, proto není vhodné pít ji ani nalačno. A v případě hubnutí by káva rozhodně neměla být doplněná cukrem ani smetanou, tu můžete nahradit trochou mléka. Neměla by se stát ani rituálem, ke kterému patří zákusek. Pokud dodržíte tyto zásady, kvalitní černá káva se vám naopak stane na vaší cestě za štíhlou postavou užitečným pomocníkem.

Zdroje: www.stoplusjednicka.cz, vitalitis.cz, www.healthline.com