Co se děje během spaní

Obecně lze říci, že spánek je nejdůležitějším způsobem regenerace lidského těla. Nic neovlivňuje organizmus tak moc jako kvalitní, nebo naopak špatný spánek. Příprava na odpočinek a spánek jsou v těle regulovány hormonem melatoninem, který náš spánek řídí. Melatonin je produktem šišinky čili epifýzy, zatímco podvěsek mozkový tělo zaplaví růstovým hormonem, který má za úkol nejen samotný růst, ale také opravu organismu. Spánek prostě není jen to, že oči v noci zavřete a ráno otevřete. Kvalitní spánek přímo ovlivňuje nejen fyzickou, ale i mentální kondici každého jedince.

Voda v těle během spánku

Tělo vlastní mechanismus, který reguluje vodu v organismu během spánku. Konkrétně jde o antidiuretický hormon vazopresin, který během snění zabraňuje tělu v tvorbě moči. Je to proto, že kvalita spánku velmi závisí na dostatečně dlouhém a nepřerušovaném spánku. Tělo samotné se proto snaží regulovat tvorbu moči, aby dosáhlo dostatečného času na regeneraci.

Pití před spaním nesmí rušit

Už asi tušíte, kam mířím. Kvalitní hydratace těla je samozřejmě důležitá a není důvod se obávat toho, že vám sklenice vody před spaní zruinuje zdraví. Pravdou ovšem je, že lze skutečně doporučit jen takové množství tekutin, které nebude spánek rušit. Vazopresin může tvorbu moči ovlivnit, ale pokud vypijete velké množství nápojů, pak je rozhodně nedokáže zadržet natolik, aby vás v noci neprobudilo nucení na toaletu.

Kdo by neměl pít před spaním

Konzumaci tekutin před spánkem se snažte omezit především, pokud máte problém s kvalitou spánku či následným usínáním. S častým nočním nucením na toaletu mají problém typicky starší muži, ale také třeba těhotné ženy. Rozhodně se doporučuje zvážit změny rutiny, pokud trpíte inkontinencí.

Insomniaci a pití před spaním

I když je sklenice teplé vody rituálem, který se doporučuje osobám trpícím nespavostí, buďte opatrní s množstvím. Právě při problémech s nespavostí byste si na přílišnou konzumaci tekutin měli dávat velký pozor. Rozhodně nejde jen o vodu, ale také o alkoholické nebo sladké nápoje či kávu. Samozřejmě s konzumací nápojů úzce souvisí i žízeň. Jestliže trpíte na noční vstávání, které vás obtěžuje, vyvarujte se konzumace velmi sladkých, slaných či pikantních jídel. Tyto by žízni jen nahrávaly.

Pití před spaním není hřích, ale nezačínejte se špatnými návyky

Co dodat. Trošku se před spaním napít je zcela normální, a pokud netrpíte zhoršenou kvalitou spánku či inkontinencí, pak se proti tomu nedá nic namítat. Vyvarujte se ale návyků, které vám zbytečně znepříjemní spánek a tím i život. Člověk sice během noci hodně tekutin vypotí, ale jak už bylo řečeno, samo lidské tělo se maximálně snaží spánek nerušit. Ani my bychom si tedy spánek neměli ničím rušit.

Zdroje: https://www.sleepfoundation.org, https://www.prostreno.cz, https://www.healthline.com