Pít se při jídle nemá?!

A znáte tu o perníkové chaloupce? Proč se tak hloupě ptám? Moderní mýty o konzumaci tekutin během jídla jsou také jen pohádky. Nikdo už neví, kde se vzala pověra o tom, že konzumace nápojů při jídle se dá přirovnat k pozření jedu. Připadá vám to přitažené za vlasy? Máte pravdu.

Pověra o pití při jídle je rozšířená po celém světě

Těžko říci, kde se tento názor na nápoje vzal, ale je to pověra, která straší lidi napříč kontinenty. Nemá žádné vědecké základy a odborníci se shodují, že není důvod, proč během jídla nepít vodu, džusy nebo trošku lehkého alkoholu.

Co je za mýtem o pití během jídla?

Domněnka o nevhodnosti tekutin během konzumace jídla vychází z tvrzení, že nápoje naředí sliny i žaludeční šťávy. Díky tomu by mělo být trávení pomalé a nedokonalé. Nicméně na tom skutečně není ani zblo pravdy. Tělo vyprodukuje tolik šťáv, kolik jich k trávení potřebuje, a proto není důvod, abyste se zdržovali konzumace nápojů. Naopak ideální množství tekutin přijatých během jídla je zhruba 300 ml a rozhodně se doporučuje pít vodu či neslazené nápoje. I konzumace alkoholu je „povolena“, vyjma tvrdého alkoholu.

Pro kvalitní zažívání přiměřeně pijte během jídla

Jednoduše řečeno vaše tělo si s tekutinami i potravinami poradí a není tedy důvod k obavám. Tekutiny pomohou rozmělnění potravy a přechodu z úst jícnem až do žaludku. Zároveň harmonizují zažívání. Ti, kteří během jídla vypijí adekvátní množství tekutin, trpí méně zácpou i nadýmáním. Nic se nesmí přehánět, a proto nelze doporučit ani nadměrnou konzumaci tekutin.

Zdroje: https://vitalitis.cz, https://www.washingtonpost.com