Jde v podstatě o takový teplý čaj bez čaje – a také bez chuti. Někoho může napadnout, že voda bude stejně prospěšná, i když v ní vymácháme čajový sáček. Není to tak docela pravda, protože černý čaj obsahuje určité množství kofeinu a odvodňuje organismus - všimněte si, že po vypití šálku silného černého čaje máte pocit žízně, což se s čistou vodou nestane. O něco lépe je na tom čaj zelený a úplně nejlépe rooibos, který kofein neobsahuje vůbec. Teplou vodu nicméně příjemně dochutí i několik kapek šťávy z citronu nebo limetky.

Vodou k hubnutí

Hrnek teplé vody ráno na lačný žaludek v první řadě rozpohybuje střeva. Trpíte-li zácpou, jde o nejlepší (a nejlevnější) domácí recept, jak zmírnit břišní bolesti a naředit stolici. Rychlejší posun potravy natrávené ve střevech nejenže zajistí snazší vyprazdňování, ale také odplaví toxiny a trávicí soustavu pročistí.

Pravidelná stolice souvisí i se správným metabolismem, který je tak důležitý pro udržení zdravé hmotnosti. Ranní pití teplé vody vám proto může pomoci zhubnout nadbytečné kilogramy a v okolí žaludku nastolit pocit lehkosti.

Díky vodě omládnete

Dostatečný přísun čisté vody kromě toho dodá vláhu všem buňkám v těle včetně těch kožních. Trápí-li vás suchá pleť a hydratační krémy nezabírají, je to možná tím, že pleti nedodáváte dostatek tekutiny zevnitř. Pití vody nalačno je nejlepší způsob, jak pleť hydratovat a zmírnit příznaky stárnutí.

Krev v žilách se rozproudí

Teplá voda vytvoří v těle hřejivý pocit, což oceníte hlavně v období, kdy jsou rána ještě chladná. Vyšší teplota má však vliv také na cévy, které se rozšíří a umožní krvi lépe obíhat v systému. Zmínit bychom měli rovněž schopnost vody ředit krev, což brání vzniku nebezpečných sraženin, které mohou způsobit infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici.

Teplá voda zklidní nervy

V neposlední řadě má teplá voda příznivý vliv i na nervovou soustavu. Dokázal to výzkum z roku 2019, jehož účastníci se při pravidelném popíjení teplé vody cítili v lepší náladě a pozorovali na sobě lepší duševní výkon. Zároveň se u nich zmírnily bolesti hlavy a vymizely pocity úzkosti. Zklidňující účinky teplé vody lze podle odborníků využít i k úpravě spánkového režimu. Pokud teplou vodu pijete nejen ráno, ale i večer před spaním, bude se vám lépe usínat a dočkáte se kvalitnějšího, nepřerušovaného spánku.

Zdroje: www.healthline.com, www.dama.cz, www.jenzeny.cz