Proč mikrovlnka a plasty nejdou dohromady?

Ohřívání v mikrovlnce má rozhodně své zastánce i odpůrce. Nejsou to však mikrovlny, které vědce trápí. Nyní již víme, že zahřívání pokrmů v plastových kontejnerech v mikrovlnce není ideální, a to kvůli uvolňování chemikálií obsažených v plastu. I když se svět víceméně zbavil BPA čili­­ bisfenolu A, důležitou látku, která plastům propůjčovala pružnost vystřídal BPS či BPF. Inovace ovšem nepřinesla kýžené ovoce a odborníci už tuší, že tato nová látka je stejně nežádoucí jako zakázaný BPA.

Plasty, mikroplasty a ohřev v mikrovlnce

Ale to není všechno. V hledáčku odborníků jsou nyní také mikroplasty. Znečištěná pláž či les nepotěší, ale mnozí i nad takovým problémem mávnou rukou. Nicméně co znečistění živých organismů a lidí? Mikroplasty jsou obsaženy jak v organismu zvířat, tak i lidí. Vdechujeme je i konzumujeme. Překvapením však byl nález mikroplastů v lidské krvi či placentě narozených dětí.

Plastové kontejnery na potraviny

Zkoumáním uvolňování mikroplastů z plastových kontejnerů se zabývala například studie z roku 2020 publikovaná v odborném časopise Journal of Hazardeous Materials. Tým z East China Normal University zkoumal především plastové obaly používané pro jídla „s sebou“ a rozvážená restauracemi. Ukázalo se, že ohřívání v plastových obalech zvyšuje riziko konzumace mikroplastů.

Jak konzumujeme mikroplasty?

Mikroplasty jsou malé kousky plastů, které jsou menší než 5 mm, ale větší než 2 μm. Tyto malé částečky se drolí z plastových výrobků, konkrétně kontejnerů na potraviny především pokud jsou ohřívány v mikrovlnné troubě. Tým z východočínské univerzity vyhodnotil, že konzumace potravin ohřívaných v plastech 4x-7x týdně má za následek pozření 12 až 203 mikroplastů.

Zdroje: www.nbcnews.com, www.researchgate.net, www.inverse.com