Na zmírnění problémů s nadměrným padáním vlasů zkoušíme nejrůznější šampony, potravinové doplňky i léky. A výrobci nám je hojně nabízejí. Čím záhadnější ingredience, tím vyšší bývá jejich cena. O to překvapivěji může znít rada: zkuste mrkev.

Mrkev pro zdraví

Možná si říkáte, proč právě mrkev. Je známo, že tato zelenina obsahuje vysoké množství beta-karotenu, ale také antioxidanty , minerály a vitamin A. Traduje se, že mrkev může mít blahodárné účinky pro celou řadu orgánů, jako je např. kůže, oči, zuby a zažívací systém. Ale méně se ví, že může být prospěšná také pro naše vlasy. Na čem se doporučení úplně neshodnou, zda je vhodnější mrkev konzumovat, nebo ji využít například v podobě masky na vlasy.

Konzumace mrkve by měla zlepšit celkovou sílu vlasů a dodat jim lesk. Živiny obsažené v mrkvi pomohou zlepšit prokrvení pokožky hlavy, a i to může podpořit růst vlasů. Dalším benefitem je, že pravidelná konzumace mrkve může zabránit předčasnému šedivění vlasů. Zatím však pro tato tvrzení neexistují důkazy podložené studií. Jisté však je, že již šedivým vlasům mrkev zpátky jejich původní barvu nevrátí.

Mrkvová kůra posílí vaše vlasy

Nejjednodušší kúrou, kterou můžete pro své vlasy připravit, připravíte z mrkve. Prostě ji jen velmi jemně nastrouháte. Vše pak důkladně vetřete až ke kořínkům vlasů a necháte působit nejméně 15 minut. Po uplynutí této doby si vlasy umyjte tak, jako obvykle. Mrkvová kůra se doporučuje opakovat 3x týdně.

Víc než mrkev

Pokud rádi experimentujete, můžete přidat mrkev k osvědčeným složkám domácích masek na vlasy. Mrkev a olivový olej podporují růst vlasů. Cibulová šťáva vyživuje vlasové folikuly a též pomáhá zmírnit vypadávání vlasů. Citronová šťáva dodá vitamin C.

Co budeme potřebovat:

  • 1 mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

Mrkev a cibuli nakrájíme na malé kousky, případně jemně nastrouháme nebo rozmixujeme. Do směsi přidáme olivový olej a citronovou šťávu. Masku naneseme na vlasy a necháme 15 minut působit. Umyjte jemným šamponem.

Důkladné vyléčení holohlavosti

Snaha o nalezení prostředku na zmírnění projevů padání vlasů tak trochu připomíná hledání elixíru věčného mládí. Pochopitelně, že každý prohlašuje ten svůj prostředek za ten nejlepší. Dokladem, jak intenzivní snahy po zastavení plešatosti už v minulosti byly, je knížka vydaná v roce 1890 nákladem knihtiskárny Al. Neuberta v Jilemnici: Důkladné vyléčení holohlavosti, též padání a současného šedivění vlasů.

Aby nebyl nikdo na pochybách, podtitul vše upřesnil: „navedení, spracované dle nejlepších pramenů a zkušeností lékařů nejslavnějších, jak zabrániti padání vlasů i je léčiti, místa lysá opět vlasy ozdobiti a vůbec docíliti pěkný a bujný vlas i barviti jej dle libosti jasněji nebo tmavěji.“ Autor spisku raději zůstal v anonymitě a tak nevíme, zda on sám tyto potíže řešil a která z mnoha uvedených rad byla úspěšná.