Zdroje: zdravy-zivot.zdrave.cz, pestujme.cz

Léčivý plevel?

Pampeliška čili smetanka lékařská je jasným favoritem a pamatuji si, že jako dítě mě velmi překvapilo, že krásná pampeliška je vnímána jako urputný plevel. Mezi plevely, které léčí, patří také sedmikrásky, kopřivy, bršlice kozí noha nebo pýr. Ale také popenec či jitrocel. Není to vlastně nic překvapivého, že i tyto nechtěné rosliny, na jejichž odstranění vynakládáme často nesmírné úsilí, jsou také léčivky. Co tyto rostliny umí?

Které plevely léčí a co?

Léčivých plevelů je celá řada. Jak s těmito plevely naložíte, je na vás. Pokud je však budete dále odstraňovat ze zahrady, alespoň jich můžete lépe využít.

Bršlice kozí noha – pří zevním použití mírní otoky a svědění, konzumace napomáhá hormonální rovnováze a látkové výměně, pohyblivosti kloubů. I když obsahuje velké množství vitamínu C, napomáhá odkyselení organismu.
Při sběru si dejte pozor. Rostliny z čeledi miříkovité mohou být zaměněny například s jedovatým bolehlavem!

Jitrocel kopinatý – napomáhá pročištění organismu a především krve. Zlepšuje funkci trávícího ústrojí, má protizánětlivé účinky a tiší kašel. Zevně užívaný hojí rány a chladí.

Kopřiva dvoudomá – podporuje metabolismus a imunitní systém, pomáhá při zánětech močových cest, ženám pomáhá k pravidelnému menstruačnímu cyklu. Používá se při cukrovce, problémech s trávením. Zevně se používá především na vlasy a pokožku hlavy.

Pampeliška, smetanka lékařská – je známá pozitivním vlivem na krevní oběh a srdce, lepší funkci zažívacího traktu, jater či žlučníku. Je oblíbeným prostředkem k pročištění těla. Nepoužívá se jen květ, ale také kořen a listy.

Pelyněk pravý – je jedinečný k podpoře funkcí žaludku, žlučníku, jater i dvanácterníku. Zbaví vás plynatosti i křečí. Pomáhá však také při chřipce a zánětlivých onemocněních.

Popenec břečťanovitý – používá se při problémech s dýcháním astmatického původu, ale také při vyčerpání, únavě a stresu. Má protizánětlivé účinky, pomáhá správné funkci jater, močového měchýře a měl by také pomoci rozpouštění žlučových či ledvinových kamenů.

Pýr plazivý – léčí nemoci močových a dýchacích cest, pomáhá přirozenému zdravému odvodnění i pročištění krve.

Sedmikráska chudobka – má velmi široké využití. Patří k opomíjeným léčivkám, i když léčí dýchací cesty a plicní onemocnění, pomáhá při zahlenění a působí protizánětlivě. Také pročišťuje krev a má vliv i na trávení, používá se jako laxativum.

Svízel přítula, povázka či syřišťový – oblíbený jako prostředek k detoxikaci, působí močopudně, uklidňuje a pomáhá při depresích. Podporuje funkce lymfatického systému, napomáhá při chudokrevnosti, vředech, ale také je účinný proti akné.

Související články