Plíce jsou jedním z největších orgánů lidského těla. Možná vás překvapí, že celková plocha plicní tkáně je skoro čtyřicetkrát větší než vnější povrch celého těla. Jedná se o důležitý orgán, díky kterému dýcháme a jež řídí difúzi, tedy příjem kyslíku a vylučování oxidu uhličitého. Aktivně se také podílejí na zpracování tekutin v těle, ovlivňují celkovou výkonnost a také podstatně ovlivňují hlas každého z nás.

Péče o plíce je nezbytná

O zdraví a správnou kapacitu plic by měl každý z nás s úctou pečovat. Kromě dechového tréninku je nutná i jejich regenerace. Vše je o správné celkové životosprávě a dostatku pohybu. A velice nápomocné jsou v péči i některé bylinky, které byste neměli nikdy opomíjet. Podle vědců umějí dokonale plíce pročistit a časem se vám bude zcela jistě i lépe dýchat. Které to jsou?

Plicník lékařský

Jedná se o bylinku, která je pro plíce přímo stvořená a je to znát i na jejím pojmenování. Rostlina přináší značnou úlevu během mnoha plicních onemocněních. Při bronchitidě, zápalu plic, chřipce či nachlazení vám pravidelná konzumace čaje z této byliny velice usnadní vykašlávání. Ocení ji především kuřáci a astmatici.

Plicník pozitivně ovlivňuje i sliznice, a to nejen dýchacích cest, ale i celé trávicí soustavy. Listy plicníku si můžete přidávat i do zeleninových salátů nebo je lze dušené či vařené použít k výrobě zeleninových i masitých pokrmů. Jedná se dokonce o velice účinné antibiotikum, protože obsahuje saponiny a antioxidanty.

Podběl lékařský

Tato známá bylinka je výborným medikamentem, který se k léčení plicních chorob využívá už odnepaměti. Dokonale se podílí na snížení nadměrného množství hlenu v plicích a průduškách a podstatně zklidňuje podrážděné sliznice. Nejčastěji se z byliny popíjí čaj, ale výborný je i med, sirup či tinktura, které uleví všem astmatikům a urychlí léčení zánětů průdušek.

Bělotrn kulatohlavý

Léčivá rostlina je vyhlášená především silnými zklidňujícími a čistícími vlastnostmi. Často je k užívání doporučována všem kuřákům, kteří se rozhodli s tímto zlozvykem přestat, protože výborně tlumí abstinenční příznaky, jako jsou například stavy úzkosti, nervozity, agresivity, deprese, poruchy soustředění, bolest hlavy a nespavost.

Jetel luční

Možná vám jetel roste přímo na vaší zahradě, tak neváhejte a nasbírejte si ho. Má totiž významnou výživovou hodnotu. Mladé lístky si můžete přidávat do salátů nebo si dělat silný odvar z květů i listů. Zlepšuje činnost lymfatických žláz, harmonizuje orgány v těle a má protirakovinné a antidiabetické účinky. Jedná se o užitečný prostředek, který pomůže nejen při kašli, vysokých teplotách či zápalu plic, ale výborně funguje i na dnu a artritidu, a dokonce pomůže i s průjmem. Protože působí také jako sedativum, účinně tlumí křeče a bolest. A dokonce dokáže regulovat i cukr v krvi.

Jitrocel kopinatý

Na pohled možná nenápadná bylinka, která roste snad všude. Často je doporučována na plicní a krční potíže, které jsou provázeny hromaděním hlenů a celkově podporuje normální funkce dýchacího systému. Jitrocel má totiž tak silné antibiotické účinky, že čerstvá rostlina dokáže ničit nežádoucí bakterie podobně jako penicilin. Obsažené aktivní látky jsou také antibakteriální, protizánětlivé a podporují detoxikaci. Jitrocel lze použít při jakýchkoliv chorobách plic nebo průdušek, na dráždivý kašel, bronchitidu, zápal plic či astma. Usnadní vykašlávání, eliminuje hleny a urychluje hojení.

Zdroje: medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, www.ceskestavby.cz, www.bylinkovo.cz