Patříte mezi ty, které trápí dýchací potíže a potřebujete zvýšit kapacitu plic? Dopřejte jim jen to nejlepší a využijte osvědčené rady, které fungují a plíce si je zaslouží. Mají toho na starosti opravdu moc.

Kapacita plic dospělého člověka se pohybuje průměrně kolem 4 l. Pokud je vaše hodnota nižší, můžete ji díky správnému přístupu k životu zvýšit až na 5 až 7 l. Samozřejmě se aktuální kapacita také odvíjí od věku a pohlaví jedince. Záleží i na celkové kondici, trénovanosti a zdravotním stavu.

Co plicím nesvědčí?

Zdravé fungování plic velice ovlivňuje životní styl a všechny nedostatky se časem projeví. Nejčastějšími příčinami různých plicních neduhů je nejen nedostatek spánku, ale i povrchové dýchání, suchý vzduch a vítr a samozřejmě kouření.

Negativní vliv na plíce mají i některé psychické projevy, jako jsou například smutek, melancholie, pláč, deprese, stres a psychické napětí. Stejně tak není od věci vyhnout se občas na nějakou dobu mléku a mléčným výrobkům, které tělo zahleňují.

Plíce a tlusté střevo si jsou párovými orgány

Jestliže máte zahleněné plíce, tělo vám dává najevo, že máte pravděpodobně zanešená i střeva. Špatný stav dýchací soustavy a k tomu vznik mnohých alergií poukazuje téměř vždy i na problémy tlustého střeva.

Projevů nedostatku plic je mnoho

  • Jakmile plíce nefungují tak, jak mají, brzy to poznáte na slabším dechu i na potížích s mluvením. Hlas je tichý, častokrát má i výpadky a člověk v těchto chvílích nerad mluví a často zívá.
  • Narušená energie plic a tlustého střeva o sobě často dávají vědět bolestmi v ramenech i palcích u ruky a také chladem či horkem v oblasti předloktí.
  • Poruchy se projevují také dušností při jakékoliv námaze, záchvaty kašle i astmatem.
  • Mezi další signály patří i oteklý obličej, ucpaný a zahleněný nos, svědění a krvácení z nosu, choroby žilního systému, ekzémy v blízkosti loketní jamky a popraskaná kůže.

Pokud na sobě některé z výše popsaných projevů pozorujete, využijte pár osvědčených babských rad a zařaďte je do svého pravidelného programu.

Inhalace znaly už naše babičky

Při rýmě a zahlenění bylo vždy první pomocí vypláchnutí nosu a dezinfekce ústní dutiny vykloktáním vody se solí. Následovaly domácí inhalace páry z vody, která byla buď osolená, anebo smíchaná s výluhem určitých bylinek. Velice dobře fungují pelyněk, tymián, oregano, eukalyptus, máta peprná, skořice nebo bylina amerických indiánů s názvem Chaparral (Larrea tridentata). V současné době jsou výborným doplňkem přírodní minerální vody, nejlépe funguje klasická vincentka. Dnes můžete k inhalacím využít i moderní přístroje, které lze zakoupit v lékařských potřebách.

Konvičkování je také cesta

Jedná se o pravidelné prolévání nosu jednou z výše uvedených směsí z bylin či minerálky. Působí i preventivně, protože dokonale otužuje nosní sliznici, která je tak více odolná vůči infekcím. Konvičkování vám dá i úlevu ve chvílích ucpaného nosu během rýmy či zánětu dutin.

Cvičte svůj dech a dýchejte vědomě

Jestliže chcete pro své plíce opravdu něco udělat, zařaďte do svého denního programu dýchací cviky. Dají se provádět kdekoliv a jsou velmi prospěšné. Jen je potřeba je provádět důsledně, abyste se dočkali výsledného efektu. Zvýší se vám nejen kondice plic, ale i jejich celková kapacita. Plíce se pak budou vyrovnávat s nebezpečnými vnějšími vlivy, jako jsou smog či infekce, mnohem lépe.

Nejlepší je poradit se se svým rehabilitačním fyzioterapeutem, který vám konkrétní cviky doporučí na míru vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu. Základem dobrého provedení je vždy správné držení těla a břišní dýchání.

Pravidelný pohyb, který je zábavou pro zdraví

Pro dobré dýchání je také nepostradatelný pravidelný aerobní pohyb, který byste si měli vybrat dle vašich zájmů. Někomu víc vyhovuje běhání, jinému zas rychlá chůze, výborně funguje i plavání, tanec i jóga. Zlepšíte si tak nejen funkci dýchacího ústrojí, ale i celkovou tělesnou výkonnost a odolnost. Pravidelný pohyb navíc uvolňuje do těla endorfiny, tedy hormony štěstí, které ulevují od bolesti a navozují pocit euforie a spokojenosti.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.magazin.biooo.cz, www.alternativnimagazin.cz