Plicník pro zdravé plíce i vlasy

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je vytrvalá rostlina s drsně chlupatými lodyhami a listy a s nachovými, později modrofialovými květy. V nejstarších herbářích není plicník uváděn, objevuje se až ve středověku, kdy je doporučován při plicních chorobách a proti tuberkulóze. Dnes jsou při léčení plicních chorob k dispozici účinnější léky, plicník však zůstává jako účinný podpůrný prostředek při zánětech horních cest dýchacích, při kašli a při zduřelých mandlích. V anglické kuchyni jsou mladé listy plicníku oblíbenou součástí jarních salátů. Plicník lékařský lze u nás najít od nížin až po podhorské oblasti, roste na okrajích lesů, v křovinách, ve světlých listnatých lesích a v lipových hájích. Vyžaduje půdy výživné, písčité až jílovité, nevadí mu ani sušší ani vlhčí, kyselé ani zásadité.

Nálev proti vypadávání vlasů

1 lžíci sušeného plicníku a 1 lžíci přesličky zalijeme 1/2 l vařící vody, necháme 15 minut odstát, přecedíme a používáme k masáži vlasové pokožky proti vypadávání vlasů.

Bezové květy pomohou při horečce a infekci

Sirup a čaj z květů bezu černého (Sambucus nigra) se užívá při nachlazení, pomáhá při horečce, kašli a chrapotu, jelikož uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Květy se suší a bývají součástí čajových směsí, lze je užít k fermentaci pro výrobu šťáv a sirupů.

Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám. Podle některých údajů zápach, který bez černý šíří, odpuzuje hmyz, hlodavce a krtky.

Květy sbíráme za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Sušíme celá květenství co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C, před úplným dosušením květy na sítu odrhneme od stopek. Dbáme na to, aby květy nezahnědly, neboť tím se stávají bezcenné.

2 čajové lžíce usušených květů zalijeme 1/4 l vroucí vody, přikryjeme a necháme asi 10 minut vylouhovat, pak scedíme a vypijeme. Nápoj připravujeme vždy čerstvý, můžeme ho pít až 3x denně. Čaj ze sušených květů je močopudný, podporuje pocení a rozpouští hleny, snižuje horečku a mírní kašel.

Chutný a léčivý sirup z bezových květů

Připravíme si 10 a více květenství bezu černého, přidáme 4 citrony nakrájené na kolečka. Vše dáme do velké nádoby a zalijeme litrem studené vody, po 24 hodinách scedíme. Na 1 l šťávy přidáme 1 kg cukru, po rozpuštění dochutíme kyselinou citronovou a nalijeme do sklenic. Na povrch do sklenice přidáme trochu alkoholu, který vytvoří tenkou ochranou vrstvičku proti různým nákazám, a sklenice dobře uzavřeme.

Uklidňující hloh

Hloh obecný (Crataegus laevigata) pomáhá především při srdečních obtížích nervového původu, bušení a bolestech srdce, nespavosti a také při vysokém krevním tlaku. Účinné látky jsou obsaženy především v květech a listech. Sbíráme je krátce před rozvitím nebo těsně po něm, tedy od května do června. Plody se sbírají v době zralosti, na podzim – od září do října. Nasbírané rostlinné léčivo sušíme rychle a důkladně, jinak uskladněná bylina zplesniví. Choulostivé jsou obzvlášť květy, které při nesprávném postupu často zhnědnou.

Dvakrát denně užíváme nálev ze dvou lžiček květů na šálek vody. Nejvíce cenných látek obsahují listy, a nejúčinnější formou podávání je tinktura z nich připravená. Nálev z květů zase působí mírněji a má příjemnou chuť a vůni.