Zpříjemněte si jarní procházky sběrem léčivých bylinek, které nejenže výborně podpoří vaše zdraví, ale zároveň i skvěle chutnají. Právě mezi ně patří plicník lékařský, nenápadná rostlinka s krásnými růžovo-fialovými květy.

Bylinku můžete popíjet ve formě čaje, ale stejně tak použít jako výbornou ingredienci do polévek, pomazánek, nádivek, ale i jako vynikající součást salátu.

Chcete znát veškeré léčivé účinky plicníku lékařského? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Deflector Bushcraft:

Zdroj: Youtube

Plicník lékařský (pulmonaria officinalis)

Jedná se o vytrvalou rostlinu, která ze svých oddenků vyhání na jaře přímou 15 až 25 cm vysokou rozvětvenou lodyhu pokrytou štětinovitými chlupy. Plicník má řapíkaté, podlouhle vejčité listy a barevné pětičetné trubkovité květy, které rozkvétají postupně.

Nejprve jsou růžové, později se zabarvují přes purpurovou do fialové a nejstarší květy jsou modré. Velice často na ně narazíte v listnatých a lužních lesích, kde je písčitá a jílovitá půda.

Zdravá bylinka

Plicník lékařský je bohatý na vitaminy A, C a E, minerály jako draslík, vápník a hořčík, a také na saponiny, flavonoidy, slizy a třísloviny. Díky těmto látkám má plicník protizánětlivé, dezinfekční a močopudné účinky a má všestranné využití při potížích dýchacího systému.

Stejně tak plicník podporuje činnost lymfatického systému a sliznic. Jeho hojivé a zklidňující účinky lze využít i při potížích zažívacího systému.

Sběr

Sbírají se květy i s částí stonku, a pokud si je usušíte, můžete si z nich připravovat chutné, sladší a příjemně voňavé čaje. Listy lze sbírat po celou dobu vegetace, ale nejvíce účinných látek obsahují v období od června do srpna.

Salát z plicníku

Nejprve pokrájejte listy i květy plicníku na malé kousky. Přidejte i nakrájené listy medvědího česneku. Následně lze dodat zeleninu, kterou máte momentálně k dispozici. Využijte rajčata, okurky, papriky a nezapomeňte salát dochutit i čerstvou červenou cibulí.

Nakonec zeleninu zalijte kvalitním olivovým olejem, osolte, opepřete a řádně promíchejte. Před podáváním nechte salát zhruba 10 až 15 minut rozležet.

Související články

Zdroje: www.idnes.cz, www.superpotraviny.webnode.cz, www.bylinkyprovsechny.cz