Střeva patří mezi nejdůležitější orgány v těle. Kromě toho, že tráví potravu, zbavují tělo toxinů a tím pádem posilují i naši imunitu. Ale aby mohla střeva dobře pracovat, potřebují mít vyvážený poměr mikrobů. A my jim někdy tuhle „vyváženost“ pěkně kazíme. Jak?

Nejčastěji špatnou stravou s velkým podílem cukru, lepku, geneticky modifikovaných potravin či alkoholu. Své udělá i užívání antibiotik, kortikoidů, imunosupresiv, antikoncepce nebo steroidních přípravků. A co se stane, když se střevní mikroflóra dostane do nerovnováhy? Prostě imunita začne kolabovat a vy se snáze nakazíte podzimní rýmičkou, kašlem či chřipkou.

Střeva hýbou emocemi

Úkol střev ale není jen trávení a ochrana imunitního systému. Podle vědců je tento orgán napojen na mozek a funguje jako jeho „prodloužená pravá ruka“. Zatímco v hlavě řešíte myšlenky, ve střevech se rozhoduje o vašich emocích. Jak je to možné? Ve střevech totiž vznikají „hormony štěstí“ – serotoniny. Jim vděčíme za dobrou náladu, pocity radosti a euforie. Když střeva dobře fungují, cítíte se dobře. Ale jakmile se jejich stav „zhoupne“, vaše psychika utrpí menší újmu. Jedním příkladem ze všechny je třeba hlad. Prázdná střeva vyvolávají pocity nervozity a agrese. Není proto divu, že spousta asketů a dietních fanatiků jsou často mrzutí lidé.

Pozor na plíseň

Střeva jsou tedy velmi citlivá na jakékoliv změny. Jejich úhlavním nepřítelem jsou různé plísně a záněty, kterými nevědomky většina z nás trpí. Pokud vás v poslední době trápí nadýmání, nevolnosti, únava, vypadávání vlasů, kožní problémy nebo přehnané chutě na sladké. Touha po sladkém má v téhle kauze poměrně logický důvod. Sladkosti bývají totiž rychlým zdrojem energie, ale bohužel ne příliš efektivním. Jednoduché cukry člověka rychle nabudí, ale pak ho dostanou ještě více „do kolen“, než byl předtím. Navíc cokoliv sladkého – čokolády, dortíky, zmrzliny… jen podporují bujení plísní. Tak s tím raději moc neexperimentujte.

První pomoc

Podle vědců existuje spousta způsobů, jak se zbavit plísní ve střevech. Tady jsou tři základní pilíře:

ZMĚŇTE JÍDELNÍČEK

Dejte stopku zejména takzvaným „bílým jedům“, jako jsou cukr, mléko, bílá mouka a rafinovaná kuchyňská sůl. Omezte živočišný tuk (a výrobky z něj), protože ten kvasinkám jen nahrává. Zahrňte do svého jídelníčku obiloviny, zeleninu, luštěniny, semínka, menší množství masa nebo tepelně upravené ovoce. Dobré jsou i různé detoxikační kúry například „rýžová dieta“.

ZKLIDNĚTE SE

Střeva jsou velmi citlivá na emoce. A jakákoliv negativní myšlenka či pocit, je dokážou „rozhodit“. Proto se snažte brát věci s nadhledem a hlavně zbytečně se nestresovat. Stres sám o sobě dělá v těle „paseku“ a přepíná ho do bojového systému přežití. Vyvolává takzvaný „stresový hormon“ kortizol, který navíc ještě tvorbu plísní podporuje.

NASAĎTE PROBIOTIKA

Probiotika dávají střevní mikroflóru do rovnováhy. Proto byste je měli jíst ve velkém. Najedete je v kefíru, nápoji zvaném kombucha, fermentované zelenině či kysaném zelí.

HÝBEJTE SE

Pohyb podporuje trávení a čištění těla. Pokud nejste sportovní typ, nasaďte alespoň každodenní procházky.

Vyzkoušejte léčivé éterické oleje

Tahle kúra trvá zhruba sedm dní a zocelí vaše střeva. Nejlepší účinky mají dva éterické oleje – máta peprná a dobromysl. První z olejů má velmi pozitivní vliv na zažívání. Stačí třikrát denně nakapat 1 – 3 kapky na jazyk. Pokud vám to vadí, můžete je nakapat do nápoje, na chleba nebo na lžičku medu. Mátu moc nemusíte? Zkuste oregánový éterický olejíček. Ale pozor, je aromatičtější a má větší sílu. Proto ho nikdy nekapejte na jazyk nebo nerozmíchávejte ve vodě. Daleko lepším řešením je lžička medu, která výraznou chuť trochu utlumí. Dávkování je 1 – 2 kapky třikrát denně.

Grepová jádra

Odborníci doporučují po kúře éterickými oleji nasadit týdenní kúru s grepovými jádry. Jde o prášek nebo tinkturu, které pročišťují a posilují organismus. Stačí brát jen špetku dvakrát denně. Pokud k tomu upravíte stravu a vyhnete se všem „bílým jedům“, máte velkou šanci, že vaše střeva budou zase zdravá.

Zdroje: medicalnewstoday.com, medicinenet.com, www.magazin.biooo.cz, www.kulturistika.com

Související články