Ve sliznici tenkého a tlustého střeva žije něco kolem 10 biliónů mikrobuněčných organismů. Tito všichni s námi spí, jí, cestují a celkově tráví s námi 24 hodin, sedm dní v týdnu. Tato mikroflóra střeva podněcuje hybnost svalů střevní stěny, tvoří důležité vitamíny a živiny a trénuje imunitní systém. Pokud je však tato mikroflóra zaplavena choroboplodnými zárodky, nastávají zdravotní komplikace.

Jak se plísně do těla dostanou?

25 % sklizených plodin má každý rok pozitivní test na kontaminaci mykotoxiny. Většinu těchto mykotoxinů dokážeme odstranit skladováním, důkladným umytím nebo přípravou jídla. I tak však mohou některé neviditelné plísně uniknout. Mimo jiné mykotoxiny přijímáme také inhalací. Předpokládá se, že mnoho vzdušných mykotoxinů lze požít, jakmile jsou vdechnuty z okolního vzduchu, což způsobí poškození střev. Tělo pak reaguje příznaky jako jsou:

  • průjem, zácpa, nadýmání
  • svědivá, červená, někdy mokvavá vyrážka na střevním vývodu
  • bolesti žaludku, zápach z úst
  • náchylnost k infekcím
  • přehnaná únava, slabá soustředěnost
  • zapomnětlivost, vysoká náladovost
  • bolesti svalů a kloubů, blokáda šíje, oteklé klouby
  • velká chuť na sladké, zvýšení hmotnosti
  • vytrvalá nadváha i přes četné diety
  • mžitky před očima, třes svalů a přitom pocit vyhladovělosti
  • astma, ucpaný nos jako při nachlazení, záněty uší
  • nečistá pleť, zrudnutí, uhry, suchá pleť, nelesklé, mastné vlasy
  • sexuální nechuť

Jak se plísně zbavit?

Uzdravení střev je důležitým krokem při eliminaci mykotoxinů z vašeho těla. Ze začátku se vyvarujte návštěv budov, které jsou napadeny plísní, nekonzumujte plesnivé potraviny a snažte se obnovit zdravou mikroflóru střev. Také můžete nasadit protiplísňovou dietu. Ta pomůže neviditelné parazity vyhladovět. Je nutné se vyhnout:

1. Cukru: Od rafinovaného po fruktózu, kterou obsahuje ovoce. Konzumovat by se neměl ani med. Pozor na zpracované potraviny jako je hořčice, kečup nebo konzervovaná zelenina. Dovoleny jsou pouze bezuhlohydrátové náhražky cukru jako sacharin, cyslamat, aspartam a acesulfam.

2. Světlé pšeničné nebo žitné mouce: Housky, bílý chléb, koláče, bílá rýže, krupice, směs müsli, pudingy apod.

3. Mléčným výrobkům, které obsahují přidaný cukr nebo plísně.

4. Potraviny náchylné k plísním a kvasnicím: Je třeba se vyvarovat uzeného a baleného masa a alkoholu.

Co tedy jíst?

Můžete si dát žitný chléb z kvásku, celá zrna, brambory, drůbež, zvěřinu, hovězí a vepřové maso. Ze zeleniny můžete konzumovat všechno od čerstvé po hluboce zmraženou. Milovníci mléčných výrobků si mohou dopřát tvaroh, čerstvý sýr a mléčné či smetanové měkké sýry. Povoleny jsou čerstvé nebo zmrazené mořské i sladkovodní ryby a mořské plody.

K dietě můžete přidat i podpůrné prostředky jako je butyrát, zinek karnosin, glutamin, trávící enzymy, probiotika nebo bylinky, které pomáhají léčit střevo, jako zázvor, heřmánek nebo proskurník lékařský.

Konzultujte s odborníkem

Zdravotní komplikace či podezření na plísně konzultujte nejlépe se svým lékařem. Ten vám může diagnózu potvrdit pomocí krevních testů či rozboru stolice. Je totiž možné, že jste alergičtí či intolerantní na určitou potravinu a protiplísňová dieta by vám nepomohla. Více vám objasní lékař.

Zdroje:

https://www.anamneza.cz/nemoc/Strevni-houba-Strevni-houba-Candida-albicans--172

https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/jak-se-zbavit-kvasinek-pomoci-bylinek-12787