Podle lékařů, infekce způsobené kvasinkami nebo plísněmi patří mezi nové civilizační choroby. Odhaduje se, že každý třetí člověk je permanentně postižený plísňovým či kvasinkovým onemocněním, ať už se houby nacházejí na kůži, v dutině ústní nebo ve střevech. Může za to jejich přemnožení, které je způsobené nezdravým životním stylem a oslabeným imunitním systémem. Pokud se infekce neléčí, mohou přejít do chronického stádia.

Mykózy

Z lékařského hlediska dělíme plísně na dermatofyty, kvasinky a houby tvořící mycelia. Dermatofyty vyvolávají onemocnění kůže, nehtů a vlasů. Léčba těchto mykóz je zdlouhavá. Vyžaduje mimo jiné i soustavné ošetřování postižených míst. Mezi nejznámějšího zástupce kvasinek patří Candida albicans. Nejčastěji se řeší kandidóza kožní, vaginální a jícnová. Pokud se ale bílá kvasinka přemnoží, může způsobovat různé infekce trávícího traktu.

Plísně a kvasinky ve střevech

Nadměrná konzumace bílé mouky, cukru, polotovarů, alkoholu, málo pohybu, neustálé nasazování antibiotik, ale také kortikoidy, imunosupresiva, antikoncepce, steroidní léky nebo hormonální léky na alergie a další léčiva - to všechno může způsobit přemnožení hub ve střevech. Onemocnění se projevuje různě. Pacienta trápí nadýmání, nevolnosti, velká chuť na sladké nebo na alkohol, později nevysvětlitelná únava, výtok z pohlavních orgánů, zápach z úst, plísňová onemocnění kůže a nehtů nebo výskyt ekzémů. Projevy se mohou objevit v průběhu několika měsíců. Záleží na individuální imunitní dispozici nebo prodělaných virových či infekčních onemocněních. To, že se vám přemnožila kvasinka na těle, či v těle ale potvrdí pouze laboratorní testy.

Protiplísňová dieta

Nejúčinnější léčbou je dieta a užívání bylinek. Dieta vychází ze základního principu - vyhladovět plísně a kvasinky, a tak zabránit jejich dalšímu množení. Vyhnout byste se měli především jednoduchým cukrům, bílé mouce, mléku, mléčným výrobkům, kynutému pečivu a alkoholu. Protiplísňová dieta by se měla dodržovat alespoň 3 měsíce. Po uplynutí této doby se do jídelníčku opět zařazují rizikové potraviny a sleduje se reakce organismu.

Související články

Antimykotické byliny

Léčba houbové infekce může být obtížná, některé rostliny však obsahují aktivní sloučeniny, které mají přirozené protiplísňové vlastnosti. Jaké byliny byste měli konzumovat?

Mahonie cesmínolistá (Mahonie cesmínolistá)

Kořen mahonie má silné protiplísňové vlastnosti. Obsahuje látku berberin, který působí proti bakteriím, virům, prvokům, houbám i kvasinkám. Tento alkaloid je k dostání v samotných kapslích. 60 kapslí stojí cca 250 korun.

Hroznová semena

V roce 2007 bylo prokázáno, že extrakt z hroznových jadérek má silné antimykotické účinky. Zejména pokud ho užíváte v kombinaci s protiplísňovou dietou.

Echinacea (Echinacea purpurea)

Tato krásně kvetoucí bylina pomáhá nejen při léčbě nachlazení a chřipky, ale má také antifungální vlastnosti. Bylo prokázáno, že cílí na strukturu buněčné stěny houby a útočí na ni. Mezi aktivní látky patří polysacharidy, glykoproteiny, alkamidy, kyselina cichorová a derivát kyseliny kávové.

Hřebíček (Syzygium aromaticum)

Bylo pozorováno, že hřebíček má významnou antifungální aktivitu proti Candida albicans, Epidermophyton floccosum, Microsporum audouinii, Trichophyton mentagrophytes a Trichophyton rubrum. Esenciální olej z hřebíčku brání růstu plísní. Obsahuje silnou aromatickou látku zvanou eugenol, která má antibakteriální, antifungální, antioxidační a antineoplastickou aktivitu.

Zdroj: www.bydlet.cz, www.nemoci.vitalion.cz, www.cs.medlicker.com