Samotné nadýmání a plynatost bez jiných příznaků nenaznačuje nemoc. Je to přirozený následek skladby jídelníčku nebo nesprávné životosprávy. Mezi nadýmavé potraviny patří především luštěniny, košťálová zelenina, cibule, česnek, ale také ovoce, kořeněná jídla, sycené vody, čerstvé pečivo a víno. Nepříjemné plyny však vznikají i po konzumaci živočišných bílkovin, jako jsou vejce, maso a ryby. Problémy mají i lidé s intolerancí na laktózu a lepek. K pocitu nafouklého břicha pak přispívá i snížená střevní peristaltika. Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu tak k nadměrné plynatosti také napomáhá.

Problémy s nadýmáním

Nadměrná plynatost může mít dvě příčiny. První je přílišné polykání vzduchu při konzumaci potravin. Druhá je proces hnití ve střevech v důsledku nedostatku nebo absence trávicích enzymů. Kvůli bakteriím a kvasinkám vzniká hnilobný proces, který produkuje střevní plyny. Nadýmání a křeče však mohou způsobovat i parazité nebo zánět střev.

Prevence proti plynatosti

„Změňte své stravovací návyky. Na jídlo si udělejte čas, jezte pomalu, pořádně žvýkejte a nepřejídejte se. Navíc přidejte ke každému jídlu porci zeleniny, omezte sladké a příliš slané pokrmy a uvidíte, že se budete cítit výrazně lépe," radí výživová poradkyně Štěpánka Štěpánová. Pokud toužíte nahradit živočišné bílkoviny rostlinnými, měňte návyky postupně. Tělo si na zvýšený příjem vlákniny musí zvyknout. Také jezte méně tučná jídla, protože tuk zpomalují trávení. A v neposlední řadě podpořte funkci trávícího traktu pomocí bylinek.

Plynatost a bylinky

Trpíte-li častým nadýmáním, přidávejte do stravy koření, jež od plynatosti ulevuje. Dopřejte si kmín, pepř, majoránku, koriandr, papriku, hořčici, anýz, saturejku, bazalku nebo tymián. Bylinky můžete konzumovat bez obav z předávkování.

Související články

Bylinné čaje

Tzv. čaj větrů by vás měl zbavit nadýmání. Smíchejte čajovou lžičku kmínu, fenyklu, máty peprné a heřmánku. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a pijte teplé několikrát denně.

Při silném nadýmání smíchejte kmín a sušenou majoránku. Jednu čajovou lžičku směsi rozmíchejte ve studené vodě a vypijte.

„Nadýmání, větry a špatné vyprazdňování upravuje bylinný čaj ze směsi stejných dílů květu heřmánku pravého, listu máty peprné, kořene kozlíku lékařského, semen kmínu a anýzu. Dejte 3 čajové lžičky směsi do 3 šálků vroucí vody, vařte 6 minut, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně jeden šálek teplého čaje. Čaj pijte vždy půl hodiny po jídle po dobu 4 týdnů," doporučuje Mudr. Zbyněk Mlčoch

Pomohou i jednodruhové čaje

Pomůže i čaj ze samotné máty. Máta zklidňuje podrážděný žaludek a přináší úlevu při zažívacích obtížích. Navíc působí při nachlazení, je protizánětlivá a před spaním uklidňuje. Stačí, když čerstvé nebo sušené listy máty peprné spaříte horkou vodou a necháte 15 minut louhovat. Podobně působí i zázvor. Ten pomáhá tělu odstraňovat toxiny a snižuje potíže spojené s nadýmáním. Čerstvý oloupaný zázvor nakrájejte nebo nastrouhejte. Jednu čajovou lžičku zalijte 0,5 dcl vody. Po deseti minutách sceďte.

Zdroj: www.zena.aktualne.cz, www.bylinkyprovsechny.cz/cajvetru, www.bylinkyprovsechny.cz, www.mojezdravi.cz