Procházíte obdobím menopauzy a trápí vás nadměrné pocení? Nezoufejte! Jde o běžný jev, který v určitém období zaznamená každá žena a nejde o žádné drama. Můžete si totiž vzít k ruce pomocníky, jež vám tuto etapu života podstatně usnadní.

Skoro 80 % žen zažívá nepříjemné návaly horka a noční pocení. Jedná se o jednu z nejčastějších jevů jistého diskomfortu v období klimakteria. Potící fáze však může nastat už průměrně pět let před menopauzou a až 10 let po ní.

Jak se návaly horka projevují

Nával je nenadálý, nekontrolovatelný a samovolný pocit velkého horka. Většinou se jako první projeví v oblasti krku a celého obličeje. Velice často je doprovázen značným začervenáním a náhlým vylučováním potu. V některých případech po něm hned následuje i zimnice, a to nejčastěji během noci, kdy bývá pocení nejintenzivnější.

Proč k návalům horka dochází

S postupným snižováním hladiny estrogenu dochází v těle ženy k narušení přirozeného mechanismu v hypothalamu, který řídí tělesnou teplotu. V podstatě se jedná o přirozený tělesný termostat. Ve chvíli, kdy v organismu dojde k hormonální nerovnováze, vyšle tato žláza jasný podnět, že tělu je moc horko. V tento moment se okamžitě zvyšuje tepová frekvence a postupně dochází k rozšíření všech cév. Tento stav se okamžitě projeví zarudnutím a náhlým pocením. Jedná se o přirozený mechanismus, který má tělo ochladit.

Čemu se při intenzivním pocení vyhnout?

Náhlé návaly horka často zhoršují různé faktory, především jsou to silné emoce, stres, alkohol, kořeněná a pikantní jídla, kofein a nikotin. Nepřiměřené pocení často ovlivňuje i výběr nevhodného oblečení. Noste jen dobře prodyšné materiály, které zbytečně neaktivují potní žlázy. Ve stresových situacích zkuste zachovat klid, pomůže vám i pravidelné kardio cvičení, jóga nebo meditace.

Dopřejte si pravidelně rajčatovou koupel

Pravidelné lázně v rajčatové šťávě vám nejen potlačí nadměrné pocení, ale navíc vás zbaví možného nepříjemného tělesného pachu. Připravte si 300 ml rajčatové šťávy (džusu bez dužiny) a přilijte ji do vany s teplou vodou. Pak už jen minimálně 15 minut relaxujte a na závěr se opláchněte čistou vlažnou vodou.

Vsaďte na osvědčené účinky voňavé šalvěje

Tato bylina je nejznámější účinnou rostlinou proti pocení. Stačí pravidelně popíjet 3 šálky šalvějového čaje během dne a brzy pocítíte znatelné výsledky. Stejně tak si můžete připravit šalvějovou koupel. Zalijte 6 hrstí sušené šalvěje 2 l horké vody a nechte tak 20 minut louhovat. Sceděný nálev si přilejte do napuštěné vany a dopřejte si tak 30 minut relaxu. Šalvěj zabírá díky vysokému obsahu kyseliny taninové, která se podílí na stahování pórů a kůže, takže v podstatě funguje jako přírodní deodorant. Nikdy nepoužívejte šalvěj dlouhodobě, vždy si udělejte po 14 dnech tak třítýdenní pauzu.

Perfektně funguje i libeček

Bylinka, která je na pocení také naprosto skvělá. Můžete si ji nejen přidávat do jídla jako výrazné a zdravé dochucovadlo, ale libeček se dá popíjet i jako čaj. Na 1 hrnek vám bude stačit 15 cm dlouhý stonek i s listy. Nakrájejte ho a nechte 5 minut povařit. Nápoj pijte chladný, a to ráno i večer.

Zdroje: www.fitsrozumem.cz, www.zenysro.cz, www.zeny.e15.cz