Zdroje:www.rehabilitace.info, www.vasemenopauza.cz

Bylinky proti pocení

Jaké bylinky vám pomohou proti nadměrnému nebo nočnímu pocení? To se dozvíte v tomto videu Michaely Tesařové:

Zdroj: Youtube

Nadměrné pocení během menopauzy

Které přírodní prostředky mohou pomoci při nadměrném pocení? Je jich celá řada, ale u žen okolo padesátky je tu jedno „ale“. Nadměrné pocení související s menopauzou není způsobeno tím, že se venku vyčasilo a sluníčko pálí o sto šest.

Pokles hladiny estrogenu ovlivňuje také termoregulaci těla, což často vede k velkým výkyvům. V této době se objevují také návaly horka, které přicházejí nečekaně a významně ovlivňují nejen fyzické pocity, ale také psychickou pohodu. Aby toho nebylo málo, v kůži dochází také k poklesu množství kolagenu a pokožka těla hůře odvádí pot. Ve spojení se stresem dochází k ještě hlubší hormonální nerovnováze a celé kolečko se uzavírá.

Ženám sužovaným těmito problémy se doporučuje nosit ošacení z přírodních prodyšných materiálů a pokud možno pohybovat se na čerstvém vzduchu, případně mít možnost větrat a ochlazovat své okolí.

Pikantní jídla i horké nápoje mohou návaly také zintenzivňovat a je možné, že vnímání těchto pocitů také zhorší příjem alkoholu a kofeinu.

Ke zlepšení stavu může pomoci pravidelný pohyb, ale také hormonální substituční terapie, která však není vhodná pro všechny. Vyzkoušet proto můžete nejen domácí deodorant doporučovaný ve videopříspěvku, ale také různé byliny, které fungují nejen proti pocení, ale mohou také napomoci vyrovnat hladinu hormonů ženám v přechodu.

Které bylinky pomáhají proti pocení?

Mezi bylinné čaje, které se doporučují i proti pocení, patří šalvěj, máta a ženšen. Zatímco šalvěj i mátu můžete mít z vlastní zahrady, ženšen koupíte v lékárně i online obchodech ve formě čaje nebo v kapslích jako doplněk stravy.

Když se zaměříte na čaje, které během menopauzy pozitivně ovlivňují hormony, zjistíte, že mezi doporučované byliny patří červený jetel, jam čínský, mateřídouška, meduňka i již zmiňovaná šalvěj.

Právě šalvěj se již od pradávna používá ke zmírnění návalů horka a nadměrnému pocení spojeným s menopauzou. Pokud vás tyto problémy trápí, vyzkoušejte přidat do svého pitného režimu jeden až dva šálky šalvějového čaje denně a uvidíte, zda se osvědčí právě vám.

Související články