Největší zátěží pro střeva bývá špatná strava a konzumace rafinovaných tuků. Pokud si pečlivě nehlídáte, co zrovna jíte, tak se vždy nějaký toxin do těla dostane. Ty se poté usazují na stěnách střev, které následně nemohou vstřebávat veškeré vitaminy, minerály a jiné prospěšné látky z potravy, jež jsou pro náš organismus důležité.

Pohanka jako balzám pro trávicí systém

Všimli jste si někdy, že je pohanka zahrnuta v mnoha receptech pro detoxikaci organismu? Není tam jen tak náhodou! V pohance je podle vědeckých studií obsaženo velké množství minerálů, především jódu, fosforu, železa a mědi. Najdete v ní také aminokyseliny, spoustu vitaminů, zdravých sacharidů, bílkovin i vlákniny. Konzumací pohanky odstraníte usazené toxiny ve střevech a napomůžete normalizovat funkce celého trávicího traktu.

Pohanka nejen na střeva

Kromě toho, že pohanka dokáže skvěle vyčistit střeva, je prospěšná také na cévní potíže, hlavně při hemoroidech, křečových žilách a rozšířených žilkách. Účinně pomáhá také při krvácení z nosu nebo dásní, posiluje imunitní systém, podporuje krvetvorbu a snižuje hladinu cholesterolu. Naše babičky dobře věděly, proč tuto potravinu používat.

Negativní projevy problémů se střevy

Hlavní příznaky zanesených střev můžete pozorovat ve formě zácpy nebo naopak průjmu. Doporučeným jídlem jsou tekuté kaše, a proto je pohanka opravdu na místě, jelikož je skvělým pomocníkem k očistě střev. Pokud trpíte poruchami mikroflóry ve střevech nebo kolitidou, pak konzumujte naklíčenou pohanku, která spotřebovává mnohem méně energie při trávení.

Detoxikace střev pohankou

Připravte si výbornou pohankovou kaši na slano nebo nasladko podle tohoto video receptu:

Zdroj: Youtube

Abyste střeva teď na jaře vyčistili, zařaďte do svého jídelníčku pohanku a k tomu dodržujte pitný režim. Neosolenou vařenou pohanku konzumujte 3-7 dní spolu s 2,5 litry vlažné vody. Tato jednoduchá procedura vám zajistí čistá střeva a jejich správnou funkci. Po detoxikaci střev jezte pohanku alespoň jednou týdně.

Pohanka a kefír jsou nejlepší snídaně

Kefír v kombinaci s pohankou napomáhá uvolněné toxiny a tuky dostat mnohem snadněji ven z těla. Zároveň podporuje správnou funkci střev, a naopak zabraňuje rozvoji fermentačních či rozpadových procesů. Namočte přes noc pohanku do kefíru a ráno si ji dejte s ovocem. Skvělá snídaně a čistič střev v jednom!

Související články

Zdroje: mdpi.com, vitalia.cz, farm-cs.desigusxpro.com, bylinkovyraj.net