Zdravé plíce a znečištěné ovzduší

Proč bychom měli dýchat kvalitní vzduch je asi zbytečné objasňovat. Škodliviny na nás čekají venku ve městech, kde na nás číhají zplodiny z automobilů, ale i řada dalšího znečištění, které si často ani neuvědomujeme. Znečištěné ovzduší je i uvnitř našich domovů a veškerých ostatních budovách. To je skutečně problém, protože v západním světě trávíme pobytem uvnitř až 90 % času. Na druhou stranu můžeme kvalitu vzduchu uvnitř lépe a individuálně měnit. Nekvalitní vzduch prokazatelně zkracuje délku života, případně postihuje jeho kvalitu.

Pokojovky pomáhají i plicím

Účinnou filtrovanou ventilaci několik rostlin nikdy nenahradí. Ke stejnému výsledku byste museli použít takové množství rostlin, že by se do místnosti nic dalšího nevešlo. Přesto si ale můžete přilepšit a umístit do svého okolí zeleň, která v testech očisty vzduchu skončila nejlépe. Navíc existuje další hledisko, kterým se NASA ve své studii o rostlinách čistících ovzduší nezabývala. Pokud chcete zlepšit dýchaní a ozdravit si plíce, nemusí jít jen o rostliny, které čistí vzduch nejlépe. Určitě vás budou zajímat i takové, které pořádně „protáhnou“. Vonné silice ozvláštní atmosféru domova, ale mohou i ovlivnit zdraví plic.

Zdravé dýchání versus alergie

Pamatujte, že vonné silice sice napomáhají dýchání, ale u citlivých jedinců mohou spustit alergickou reakci. Co jednomu pomáhá, druhému naopak znepříjemní život. Než někoho obdarujete pokojovkou pro zdravější dýchání a očistu plic, raději vyzkoušejte, zdali je to ta pravá volba pro konkrétní osobu. Právě mezi takové rostliny patří blahovičníky čili eukalypty. Ty se dají pěstovat i jako pokojovky. Některé jsou docela malé, přitom listem velmi zdobné.

Aromatické pokojovky

Opravdu aromatický je i jasmín, jehož sladká vůně uvolňuje. Jasmínů a jasmínu podobných pokojovek je hned několik. Jasmíny voní intenzivně především večer, a proto nejsou vhodnou rostlinou do ložnic. Jejich vůně je natolik výrazná, že by mohla při usínání rušit, nebo dokonce způsobit bolest hlavy. Nákupem jasmínu neprohloupíte. Má krásné bílé kvítky a doma navodí úžasnou atmosféru.

Prevence i léčba nachlazení a ozdravení plic

Rýmovník také intenzivně voní. Můžete si toho všimnout pokaždé, když se jej dotknete nebo projdete okolo. Tato stavbou pevná rostlina, sice bývá v angličtině označována názvem mexická máta, ale přitom má prý původ v Africe či Indii. Silice obsažené v listech i stoncích protahují dutiny. Pokud se nachladíte, určitě se vám bude rýmovník hodit. Z rýmovníku se dá vyrobit domácí sirup, bonbóny, studené nápoje i čaj. Dobře roste a je velmi nenáročný.

Nejlepší čističi mezi pokojovkami

Co se týče schopnosti zkvalitnit vzduch, nejvyzdvihovanější jsou břečťany, aloe vera, tchýnin jazyk nebo toulcovka. V podstatě i všechny běžné rostliny jako je potos nebo zelenec. Studie, které je vynášejí do nebes, nelžou. Pro plíce jsou to skutečně nejpřínosnější rostliny, ale Amazonský prales nenahradí.

Zdroje: www.lidovky.cz, dumfinanci.cz, balconygardenweb.com