Zdroje: en.wikipedia.org, damskydenik.cz

Polštáře máme všichni, umíme je ale používat?

Jak se cítíte ráno po probuzení? Odpočatí a svěží? Nebo vás i po dostatečně dlouhém spánku vždy něco pobolívá. Aby si tělo odpočinulo a zbytečně se končetiny i záda neprohýbaly, naučte se spát s polštáři. Část prastarého čínského učení prozradí starý mistr, který názorně ukazuje, jak se tělo během spánku natahuje a co způsobuje nekomfortní poloha. I když je z videa jasně patrné, oč jde, můžete si zapnout také české titulky.

Zdroj: Youtube

Mistr čínského učení radí jak spát na boku

Mu Jučun (též Yuchun) působí od roku 1995 na Ukrajině, kde založil Asociaci tradic a kultury Číny Zhen Gongfu. Mistra vnitřních stylů wu-šu, které rozvíjí nejen fyzickou stránku člověka, ale i duševní, můžete nyní potkat na jeho evropské tour. V jedné ze svých lekcí se také věnuje opoře během spánku a využítí několika polštářů.

První na řadě je poloha na boku. Je problematická z mnoha důvodů. Kromě toho, že je pro tělo snazší ležet na levém boku, jde hlavně o prohnutí páteře v případě, že se kolena vzájemně dotýkají a také bolest či napětí v rameni, pokud je ruka natažená.
Mu Jučun vysvětluje, že vše řeší staré učení, které užívá až pěti polštářů. Nazývá se „Pět bambusových manželek čínského císaře“. Pod bambusovými manželkami si ovšem představte polštáře, případně původní oporu při spánku, jaká se používá tradičně v asijských zemích. Dnes bychom takové opory či polštáře označili za ortopedické polštáře pro oporu těla.

Mu Jučun vysvětluje, že pokud si dáte polštář mezi kolena, srovnáte tím páteř do roviny, avšak stále zachováte typické prohnutí páteře v bederní oblasti.

Aby nebyla natažená paže, stačí ji podložit dalším polštářem a třetí polštář nabídne oporu druhému rameni, respektive paži. V podstatě spíte v objetí s polštářem a defacto se tento způsob spánku velmi podobá poloze s dlouhým polštářem, který používají těhotné ženy.

I v ploze na zádech využijete další polštář

Poloha na zádech je fajn, dokud vás nezačnou bolet záda, respektive bederní páteř v místě prohnutí. Natažením nohou vzniká v této oblasti diskomfort, který můžete zcela potlačit, pokud podložíte kolena měkkým polštáře. Celé tělo se tak může uvolnit.

Mu Jučun také vysvětluje důležitost opory krku i hlavy či názorně ukazuje, jak mohou spát někteří lidé v sedě.