Proč záleží na tom, jak jíme?

O tom, jak naše tělo funguje, víme hodně, ale jistě nevíme všechno. Kolikrát už jste slyšeli, že máte jíst zdravě, střídmě či pomalu? Je to jen takové plácání, aby řeč nestála a vyžadování starých pořádků, zvyků a způsobu stolování?

Ne, ne! I vědci potvrzují, že to, jak rychle jíme, velmi souvisí s hormony, příjmem kalorií i trávením.

A když je to o trávení, tak je to také o metabolismu. Že na rychlosti záleží a jak si škodíme sami, vám prozradí v tomto příspěvku z YouTube kanálu Rozum v troubě i výživový specialista Petr Havlíček, který řeší právě rychlost metabolismu.

Zdroj: Youtube

Jak souvisí pomalé jedení s hubnutím?

Jíte pomalu nebo rychle? Vychutnáváte si jídlo nebo většinou ani neposedíte, slupnete něco a už zase pospícháte jinam? Mohlo by se zdát, že když jsme pořád v pohybu, musíme určitě vydat spoustu energie a na tom, jak jíme, zas tak moc nezáleží. Ve skutečnosti je to jinak.

Odborníci na základě celé řady studií, které se týkaly pozorování lidí vyloženě obézních, ale i zdravých a štíhlých nebo naopak nemocných cukrovkou, přišli na to, že rychlá konzumace významně souvisí s nadváhou.

Například v roce 2011 v odborném časopisu Appetite vyšla studie „Retrospektivní longitudinální studie vztahu mezi osmiletou změnou hmotnosti a aktuální rychlostí příjmu potravy“, která vypichuje, že ti, kteří jedí rychle, přibírají až dvojnásobně v porovnáním s těmi, kteří si dopřávají více času.

Děje se tak díky tomu, že při pomalém jedení se stihnou do těla vyplavit hormony nasycení. Jde o takzvaný ghrelin, který našemu tělu signalizuje, že jídla už bylo dost. Přirozeně tím redukuje naši chuť na jídlo a tím také přímo ovlivňuje kalorický příjem. A to už jste určitě slyšeli.

Když budete jíst pomaleji, nebudete se přejídat. Takže i menší množství potravy vás zasytí. Nebudete hladovět, tělesně i pocitově se budete cítit dobře a zároveň přijmete méně kalorií.

Jak se naučit jíst pomalu?

Jak prosté. Pokud jste ale zvyklí naházet do sebe jídlo a prchnout ze školní jídelny, bistra nebo firemní kantýny, naučit se opravdu jíst pomalu nebývá snadné. Také český zvyk, že u jídla se nemluví a první, kdo má snězené, je král, k pomalému jezení nepřispívá. Jak tedy převést zjištění do praxe a z výsledku se poučit i mít z něj prospěch?

Zkuste při každém jídle zpomalit pomocí těchto doporučení:

  • Věnujte se plně jídlu.
  • Nečtěte, nedívejte se na televizi nebo mobil, můžete ale konverzovat.
  • Každé sousto rozžvýkejte, nesnažte se jíst velká sousta.
  • Vědomě si užijte chuť jídla.
  • Mezi sousty se můžete napít nebo odložit příbor, což vás také zpomalí.
  • Pokud máte opravdu problém zpomalit, stanovte si časový úsek, po který se budete jídlu věnovat.
  • Máte-li možnost, sedněte si s jídlem na hezké místo, kde můžete bloudit očima po okolí

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com