Špatně fungující metabolismus neboli látková přeměna, je častou příčinou mnoha zdravotních potíží a nadváhy. Správná funkce metabolismu je ovlivňována celou řadou faktorů a některé z nich se dají poměrně rychle změnit. Které chyby zpomalení metabolismu nejčastěji zapříčiní? Možná o nich ani nevíte!

Čím si zpomalujete metabolismus a jak ho zrychlit, se dozvíte v tomto videu Petra Havlíčka:

Zdroj: Youtube

Zrychlete líný metabolismus

Pokud se vám dlouhodobě nedaří zhubnout, může to být tím, že máte zpomalený metabolismus. Do jisté míry je jeho tempo každému dáno geneticky a běžně ho má převážná část jedinců v normálu. Nejčastěji bývá bohužel rozladěný špatným způsobem života. Jaké chyby vidí vědci jako zásadní?

Nedostatek pohybu

V současné době má mnoho z nás nedostatek běžného pohybu, a to díky sedavému způsobu života a moderní technice. Namísto pěší chůze používáme dnes auta a MHD a velkou část dne prosedíme u počítačů.

Vsuňte tedy během sedavé práce každou hodinku krátké několikaminutové protažení a lehce se projděte alespoň po kanceláři. Zařaďte si do života nějakou oblíbenou aktivitu, jako například rychlejší chůzi, běh, jízdu na kole či plavání.

Veškeré pohybové činnosti vám pomohou ke zrychlení zpomaleného metabolismu. Sportovat byste měli denně alespoň hodinu a jako bonus si brzy všimnete i váhových a tukových úbytků. Naopak si budujete svaly a svalová hmota denně zrychluje metabolismus zhruba o 50 až 100 kalorií.

Nekvalitní stravování

Často konzumujeme větší množství nezdravých potravin, které tělo hůře tráví a spotřebuje k tomu velké množství energie. Potraviny jsou v mnoha případech průmyslově zpracovány a přicházejí o mnoho výživných látek a vitamínů. Organismus tak má nevyrovnaný příjem a výdej.

Určitě také zapomeňte na nezdravé hladovění a raději vsaďte na pravidelný a zdravý jídelníček. Jezte po třech až čtyřech hodinách a denně byste měli jíst alespoň třikrát. Pokud byste dlouhodobě hladověli, tělo by si začalo šetřit energii a došlo by ke zpomalení metabolismu přijatých tuků a ostatních látek. A na světe je hned nárůst nechtěných tukových polštářků. Při jídle také dodržujte běžné porce.

Špatný pitný režim

Voda a neslazené tekutiny jsou pro tělo skvělým pomocníkem, a to nejen při shazování kilogramů. Neobsahují téměř žádné kalorie, a dokonce vám pomohou zahnat obtěžující hlad a chutě. Pokud budete pít denně dostatečné množství vody, váš metabolismus bude pracovat rychleji.

Půl litr vody zrychlí zhruba na hodinu klidový metabolismus o 10 až 30 %. Tělo je v tu chvíli nucené vynaložit energii na to, aby vodu ohřálo na tělesnou teplotu. Samozřejmě se vyhněte sladkým limonádám a přeslazeným energetickým drinkům, raději volte bylinkové čaje. Dopřát si můžete v přiměřené míře i kávu a černý čaj, které obsahují stimulující kofein.

Nekvalitní spánek a stres

Dalším faktorem, který ovlivňuje metabolismus je spánek, jedna ze základních lidských potřeb, kterou byste nikdy neměli podceňovat. Dnes tolik početné poruchy spánku souvisejí s uspěchanou dobou a nadměrným stresem.

Spánkový deficit je i zabiják hubnutí, a to kvůli hormonu kortizolu, který zpomaluje metabolismus. Spánkový deficit je pro organismus nekomfortní, protože během noci regeneruje. Nespavost dokonce zvyšuje hodnoty hormonu hladu, ghrelinu, a naopak utlumuje produkci hormonu sytosti, leptinu.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.idnes.cz, www.novinky.cz, www.zena.aktualne.cz