Pomeranče patří mezi nejoblíbenější citrusové plody. Kromě šťavnaté dužiny a sladké chuti mají řadu zdravotních benefitů, protože obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Původem tento druh ovoce údajně pochází z Asie, odkud se později dostalo i do Evropy a s objevitelskými výpravami i do Ameriky a Mexika. Jaké mají pomeranče bonusy?
Jak si připravit kurkumový shot podle šéfkuchaře Romana Pauluse? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Kuchyně Lidlu:
Chrání a tonizuje pokožku
Pomeranče mají pozitivní účinky na stav pokožky a pomáhají udržovat pleť stále zářivou. Jedná se o zdroj s vysokým podílem vitamínu C, který k tomu značně přispívá. Kromě toho obsahuje přírodní citrusové oleje, které hydratují kůži jak zevnitř, tak i zvenku. Ovoce má i vysoký podíl vitaminu A, který pomáhá udržovat kožní membrány zdravé a v dobrém stavu. Pomeranče můžete konzumovat, ale stejně tak si jeho plátky nebo šťávu nanášet na pokožku. Napomáhá to tvorbě přirozeného kolagenu, který zabraňuje předčasnému stárnutí.
Dokonalý zdroj energie
Pomeranče obsahují pouze jednoduché cukry jako je fruktóza, glukóza a sacharóza, které se rychle vstřebávají a zásobují tělo téměř okamžitě energií. Jedná se tedy o dokonalou svačinu pro všechny, kdo se potřebují zdravě nabudit. Bonusem je i fakt, že vás pravidelná konzumace pomerančů odradí od chutí na sladké. A protože má toto ovoce i vysoký podíl minerálních látek a vody, jedná se také o perfektního pomocníka při nepříjemných kocovinách.
Stále aktivní mozek
Některé druhy citrusů jsou obzvláště vhodné pro podporu mozkové činnosti a pomeranče k nim náleží. Obsahují folát, který podporuje funkci mozku a nervového systému a také pomáhá chránit před depresemi a problémy s pamětí. Celkově bystří mozek a myšlení. Přítomná kyselina listová pozitivně ovlivňuje vývoj mozku a udržuje tento důležitý orgán v dobrém stavu.
Oči jako ostříž
Pomeranče jsou také ovocem, které prospívá zdraví očí. Je to díky vitamínu A, který pomáhá nejen udržovat zdravé oční sliznice, ale zároveň chrání oči před věkem podmíněnou degenerací.
Lepší trávení
Pravidelná konzumace pomerančů velmi prospěje i vašemu lepšímu trávení. Průměrný pomeranč totiž obsahuje zhruba 3 g vlákniny, a tedy 12 % z celkového doporučeného denního příjmu. Je tedy výbornou prevencí případné zácpy.
Zdroje: www.reading.ac.uk, www.bebeautiful.in, www.webmd.com