Zdroje: www.vitalia.cz, cs.wikipedia.org, www.healthline.com

Proč přidávat stříbro do ponožek?

Pod pojmem nano postřik či nano stříbro si lidé představují spoustu vědeckofantastických věcí. Nejsou to neviditelní roboti a ani čáry máry. Nano stříbro si můžete představit jako extrémně malé částečky stříbra. Stejného stříbra, ze kterého máte prsten nebo náušnice, jen mnohem čistšího či ryzejšího. I toto obyčejné stříbro má antimykotické a antibakteriální účinky, předpokládá se, že působí i proti některým virům.

Stříbrem proti plísním

Ale proč se tedy uvádí, že nano stříbro označované také jako koloidní stříbro není u nás uznávaným léčivem? To je skutečně pravda. Nano stříbro se používá pouze k vnějšímu ošetření, neměli byste jej konzumovat, i když se tak po celém světě děje. Nano stříbro bývá součástí různých alternativních léčiv užívaných vnitřně, ta však nejsou certifikována a jejich prodej je u nás zakázaný.
Koloidní stříbro je nicméně vhodné k zevnímu užívání. Má silné antiseptické a antibakteriální účinky, které pomáhají při akné a léčbě kožních problémů i pooperačním hojení. Stříbro se také používá při zánětech dýchacích cest, očí či při artritidě. Díky tomu, že stříbro aktivně likviduje plísně, stalo se v posledních letech příměsí oděvů, které jsou určeny především pro sportovce.

Ponožky se stříbrem jsou zbraní proti plísním

Spojením úpletů a stříbra vznikl materiál, který může mít i velmi dobré savé vlastnosti, nicméně příměs stříbra z něj dělá i něco víc. Stříbro například v ponožkách působí nejen na nohu, ale i na prostředí v botě. Ponožky s příměsí stříbra jsou tak ideální obranou proti plísním, ale také zápachu, který je způsoben bakteriemi. Impregnované molekuly stříbra jsou obsaženy nejen v ponožkách, ale také v prádle určeném pro sportovce, v tričkách a dalších oděvech. Pokud s plísněmi či zápachem chodidel bojujete, pak ponožky s příměsí stříbra mohou pomoci.