Zdroje: www.prozeny.cz, www.dama.cz

S oteplením se vracejí problémy s popaskanými patami

Na popraskané a suché paty trpí někteří víc než jiní, rozdíl dělá i obuv a co teprve, když chodíte nejradši bosi. Popraskané paty mohou být nejen neestetické, ale pokud prasknou do hloubky, může jít i o skutečně nepříjemné zranění. Na nohou může hojení zhoršovat či dokonce znemožňovat plísneň nebo bakterie, kterým se v obuvi daří. Zbavte se problému s popraskanými patami. Prevence může být docela příjemná. Považte sami!

Jak se bránit popraskaným patám

Prevence je základ. I některé vaše zvyky hrají roli v tom, jak budou chodidla vypadat a nejde jen o obuv. Chcete-li využít všech dostupných prostředků, pak pamatujte na hydrataci. Vhodné je používání krémů na chodidla, ale také dostatečně pít a přijímat v potravě dostatek vápníku, železa i zinku, které mají vliv na suchou pokožku. Důležitá je také správná obuv, ale je jisté, že v létě bývá vítanější volnost než obutí.

O chodidla a paty pečujte

Pokud trpíte na popraskané paty, pak jistě víte, že prevencí je především správná péče o chodidla. Pravidelné a poměrně časté očištění tvrdnoucí kůže na chodidlech by mělo být součástí rutiny. Najděte si způsob, který vás neobtěžuje a je vám co nejpříjemnější. Navštěvujte pedikérku, dopřejte nohám koupele a využívejte možnosti očisty chodidel ve sprše.

Znáte účinné koupele a domácí prostředky na popraskané paty? Inspirujte se u profesionálů.

Popraskané paty koupejte a mažte

Na pomoc s popraskanými patami můžete povolat sůl, jedlou sodu, citron nebo ovesné vločky.
Nejjednodušší je solná koupel či koupel s jedlou sodou. Do lavoru nebo větší mísy nalejte teplou vodu a přidejte lžíci soli do koupele. Pamatujte, že sůl vás bude v rankách pálit. Pakliže máte na nohách drobná poranění, zvolte raději jedlou sodu, která působí i antibakteriálně a pomůže zbavit nohy odumřelých kožních buněk. V lázni máčeje nohy 15 minut, dobře očistěte pemzou a po osušení promažte vhodným krémem.

Popraskané paty obujte do citronu!

Výborně prý také působí na popraskané paty obyčejný citron, tento trik můžete vyzkoušet večer před spaním. Rozřízněte velký citron na půl, vymačkejte z obou polovin šťávu a „obujte“ paty do zbylé citronové kůry. Aby bylo možné mít citronové půlky přiložené k celé patě, možná budete muset kůru trochu naříznout. Přetáhněte přes chodidla ponožky, aby vám citron na patě lépe držel a běžte spát. Druhý den byste měli vidět první výsledky.

Vločkový zábal na popraskané paty

Velmi oblíbený je také zábal z vloček. Jednu lžíci mletých vloček smíchejte s pár kapkami olivového nebo jiného oleje. Směsí potřete chodidla, a pokud je vám to příjemné, zabalte do igelitového sáčku. Nechejte působit 30 minut a opláchněte ve vlažné vodě.