I jednoduchý trik s octem a ústní vodou se hodí

Jistě si můžete pořídit nějaký voňavý krém na chodidla, abrazivní masku na ošetření suché kůže či vyživující zábal. Ale zkuste nejdřív použít běžné domácí potřeby. Nejenže už je většinou máte a nic vás proto nebudou stát, ale také jsou hned po ruce a ušetří cestu do obchodu. Trik s octem a ústní vodou se prostě může hodit.

Co je v běžných ústních vodách

Pokud nejde o ústní výplach na bázi betadinu, pak jsou ústní vody nejčastěji směsí dvou hlavních látek. Těmi jsou alkohol a thymol. Zatímco o původu alkoholu máme poměrně dobrou představu, thymol už je méně známý. Je to látka obsažená v některých aromatických bylinách, konkrétně v tymiánu, oreganu čili dobromyslu a také mateřídoušce. Tuto látku znali již staří Egypťané a obecně lze říci, že jde o neobyčejně účinné antiseptikum. Dokonce je ho potřeba jen velmi malé množství, aby thymol zbavil ošetřenou pokožku bakterií, plísní či parazitů. Pokud použijete ústní vodu, rozhodně se nemusíte bát, že by se vám ranka po prasklé kůži nehojila, či zanítila.

Ocet je v každé domácnosti

Ocet se v roztoku používá právě kvůli kyselosti. 5% kyselina, kterou je právě obyčejný ocet, změkčí zatvrdlou pokožku. Nicméně i ocet je potřeba používat na pokožku zředěný. Můžete použít jakýkoli druh octu, v lázni ho dostatečně zředíte, takže se nemusíte bát.

Vyrobte si doma lázeň z octa a ústní vody

Jak ocet a ústní vodu použít? Z jednoho šálku octa, jednoho šálku ústní vody a dvou šálků teplé vody připravte lázeň. Chodidla v roztoku máčejte alespoň čtvrt hodiny. Průběžně pemzou odstraňujte zatvrdlou kůži. Pokud jste s očistou spokojeni, opláchněte nohy čistou vodou, osušte je a je hotovo! Pokud trpíte na hluboké rány na patách, opakujte podle potřeby, dokud se zcela nezahojí.

Ocet a ústní vodu používejte denně

Lázeň je v hodná i ke každodennímu použití. Opakované použití pomůže paty zahojit, a dokonce může vyřešit i problém s plísní nehtů či oblasti mezi prsty.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://vitalitis.cz