Zdravá a vyvážená strava s nižším obsahem nasycených tuků hraje zásadní roli v prevenci mnoha stavů, které zvyšují riziko demence, jako je cukrovka, obezita, hypertenze a srdeční choroby. Lékaři ze švýcarské společnosti Biogen provozující informační web o Alzheimerově chorobě upozorňují, že středomořská strava, zejména konzumace ovoce, zeleniny a ryb, je spojena se sníženým rizikem mírného kognitivního poškození a demence. (Zdroj: www.identifyalz.eu) Existují však potraviny, které funkce mozku přímo podporují.

Tučné ryby

Když se mluví o potravinách podporující mozek, ryby, které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, jsou na prvním místě. Patří mezi ně losos, pstruh a sardinky. Je to tím, že asi 60 % mozku je tvořeno tukem a polovina tohoto tuku je typu omega-3. Mozek totiž tento tuk používá k budování mozkových a nervových buněk a jsou nezbytné pro učení a paměť. Navíc studie z roku 2014 potvrdila, že lidé, kteří pravidelně jedli pečené nebo grilované ryby, měli v mozku více šedé hmoty. Ta obsahuje většinu nervových buněk, které řídí rozhodování, paměť a emoce. A jak je také známo, „šedé buňky mozkové" požíval i známý Hercule Poirot, n'est-ce pas?

Káva

Pokud jste milovníci kávy, zbystřete. Mozku totiž pomáhá jak kofein, tak také antioxidanty, které tento nápoj obsahuje. Navíc zvyšuje bdělost, díky blokování „chemického posla„ nukleosidu adenosin, který způsobuje ospalost.

Káva také posiluje některé z „příjemných“ neurotransmiterů, jako je serotonin. Díky němu se cítíme veselí. Dlouhodobé pití kávy také souvisí se sníženým rizikem neurologických onemocnění, jako jsou Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Brokolice

Tato rostlina nejen, že mozek připomíná, opravdu je, jako bohatý zdroj antioxidantů a vitamínu K, pro mozek prospěšná. Vitamín K je rozpustný v tucích a je nezbytný pro tvorbu sfingolipidů, typu tuku, který hustě obaluje mozkové buňky. Několik studií také potvrdilo, že když starší dospělí konzumovali více vitamínu K, zlepšila se jim paměť.

Kurkuma

Kurkuma se v poslední době stala superpotravinou, která pomáhá s různými zdravotními komplikacemi. Bylo prokázáno, že kurkumin – aktivní složka kurkumy, prochází hematoencefalickou bariérou, což znamená, že může přímo vstoupit do mozku a prospět tamním buňkám. Zlepšuje navíc paměť u lidí s Alzheimerovou chorobou a může pomoci odstranit amyloidové plaky, které jsou charakteristickým znakem tohoto onemocnění.

Dýňová semínka a ořechy

Dýňová semínka obsahují silné antioxidanty, které chrání tělo a mozek před poškozením volnými radikály. Jsou také vynikajícím zdrojem hořčíku, železa, zinku a mědi, které podporují zdraví mozku. Hořčík je nezbytný pro učení a paměť. Zinek je zásadní pro nervovou signalizaci. Měď používá mozek k řízení nervových signálů a nedostatek železa je často charakterizován mozkovou mlhou a zhoršenou funkcí mozku. Ořechy jsou zase skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitamínu E. Studie z roku 2014 ukázala, že ořechy mohou zlepšit poznávání a dokonce pomáhat předcházet neurodegenerativním onemocněním.

Zelený čaj

Stejně jako v případě kávy, kofein v zeleném čaji podporuje funkci mozku. Má ale také další složky, díky nimž je spojován se zdravím. Jedním z nich je L-theanin, aminokyselina, která může procházet hematoencefalickou bariérou a zvyšovat aktivitu neurotransmiteru GABA, což pomáhá snižovat úzkost a cítíte se uvolněnější. Je také bohatý na polyfenoly a antioxidanty, které mohou chránit mozek před mentálním úpadkem a snižovat riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Vejce

Vejce jsou dobrým zdrojem několika živin vázaných na zdraví mozku, včetně vitamínů B6 a B12, folátů a cholinu. Cholin je důležitá mikroživina, kterou tělo používá k tvorbě acetylcholinu, neurotransmiteru, který pomáhá regulovat náladu a paměť. Dvě nezávislé studie zjistily, že vyšší příjem této mikroživiny souvisí s lepší pamětí a duševními funkcemi.

Zahrňte tyto potraviny do vaší stravy. Můžete tak pomoci podpořit zdraví vašeho mozku a zvýšit bdělost, paměť a náladu. (Zdroj: www.healthline.com)