Petržel, aby dlouho vydržel

K nejznámějším bylinkám s afrodiziakálními účinky patří ty, které bývají v domácnosti běžně dostupné a pomáhají prokrvení pohlavních orgánů. Mezi tím, co může posílit mužskou potenci, je v knize vydané v roce 1900 a lapidárně nazvané Muž a žena! zmíněno mnohé, co se k těmto účelům používá dodnes: …tak na příklad vonný lanýž a jiné houby, pak artyčok, celer, brukev, hořčice, skořice, hřebíček a všecko vonné koření vůbec… dále je zmiňována vanilka, pižmo.

Hypnóza a sporty nad španělské mušky?

Názory na to, co nejvíce pomáhá, se pochopitelně různily. V téměř stostránkové příručce Život pohlavní, vydané v roce 1904, je jedna z kapitol nazvána Mužská slabost. Řada oblíbených prostředků na zvýšení mužské potence je v ní spíše zpochybňována. Autor v ní nabádá, čeho se mají pánové vyvarovat i radí, jak případnou pohlavní slabost přemoci: „Běda tomu, kdo chce své slabosti odpomoci vínem, koňakem a pod.! Rozruší se snadno na dobro. I silná káva a čaj škodí.

Stejně působí různá, koření a nikoli více prospívají »čivy posilující« anebo pud pohlavní stupňující prostředky, jako železo, španělské mušky, kostík, pižmo atd. Úplně bez ceny jsou s křiklavou reklamou odporučované přístroje pro impotentní. Kdo chce přemoci pohlavní slabost, hledej spásu pouze u lékaře, který svůj hlavní úkol uvidí zajisté v láskyplném ovládnutí vůle nemocného, jejím posílení, stupňování sebedůvěry a výchově к sebekázni. Někdy potkává se hypnotické léčení s výsledkem. Mimo to jest nutná rozumná životospráva, pohyb na čerstvém vzduchu, sporty a tělocvik, ale bez přepínání sil.“ Dlužno dodat, že pod názvem španělské mušky se tehdy dodávaly výtažky z brouka jménem puchýřník lékařský (Lytta vesicatoria), které měly účinky nejen afrodiziakální, ale při vyšším dávkování často také smrtící.

Zdroj: www.bylinkovo.cz, www.afrodisiaka.cz, cs.wikipedia.org