Cévní soustava neboli kardiovaskulární systém, rozvádí po celém těle kyslík a živiny. Také odbourává škodliviny a řídí termoregulaci. Všichni známe strašáka jménem cholesterol, který je jedním z viníků zanesení cév, což může vést k vážným zdravotním potížím a infarktu či mrtvici. Ty patří mezi nejčastější příčiny úmrtí v České republice a postihují stále mladší generaci.

K lepšímu fungování kardiovaskulární soustavy pomáhá také zdravá strava a pravidelný pohyb. Existují však potraviny, které přímo pozitivně tuto soustavu ovlivňují. Které to jsou?

1. Chřest

Chřest je plný vlákniny, minerálů, pomáhá snižovat krevní tlak a předcházet tvorbě krevních sraženin, které mohou vést k vážným kardiovaskulárním onemocněním. Přímo v žilách a tepnách zmírňuje zánět pomocí antioxidantu glutathionu. Obsahuje také kyselinu alfa-linolovou a kyselinu listovou, které zabraňují kornatění tepen.

2. Avokádo

Avokádo pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol a zvyšovat „dobrý cholesterol“, který pomáhá uvolňovat tepny. Obsahuje také vitamin E, který zabraňuje oxidaci cholesterolu, a také draslík, o kterém je známo, že snižuje krevní tlak. Avokádem můžete nahradit máslo nebo si z něj vyrobit oblíbené guacamole, známé též jako avokádová salsa.

3. Brokolice

Brokolice může zabránit ucpání tepen, protože je nabitá vitaminem K, který brání vápníku v jejich poškození. Zabraňuje také oxidaci cholesterolu a je plná vlákniny, jež snižuje krevní tlak. Brokolice obsahuje také sulforafan, který pomáhá tělu využívat bílkoviny k prevenci hromadění usazenin v tepnách. Experti doporučují konzumovat brokolici dvakrát až třikrát týdně. Upravit ji můžete na páře, na grilu, jako pečenou s další zeleninou nebo jako kaši či mozeček s vajíčkem a sýrem.

4. Ryby

Makrela, losos, sardinky, sledě a tuňák. To jsou ryby obsahující zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají zvyšovat „dobrý“ cholesterol a zároveň snižují hladinu triglyceridů, snižují zánět krevních cév a tvorbu krevních sraženin v tepnách a mohou dokonce snížit krevní tlak. Americká asociace pro zdravé srdce doporučuje tyto ryby konzumovat alespoň dvakrát týdně. Můžete je grilovat, péct nebo si z nich vyrobit chutnou pomazánku.

5. Ořechy

Mandle jsou bohaté na mononenasycené tuky, vitamín E, vlákninu a bílkoviny. Hořčík v mandlích také zabraňuje tvorbě usazenin a snižuje krevní tlak. Vlašské ořechy jsou dalším dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které snižují „špatný“ cholesterol a zvyšují „dobrý“ cholesterol, což zase snižuje riziko tvorby usazenin v tepnách. Ořechy by se měly konzumovat pravidelně. Doporučuje se tři až pět hrstí týdně.

6. Olivový olej

Olivový olej je bohatý na mononenasycenou kyselinu olejovou, esenciální mastnou kyselinu, která snižuje „špatný“ cholesterol a zvyšuje „dobrý“ cholesterol. Je bohatý na antioxidanty a je jedním z nejzdravějších olejů používaných při vaření nebo na dresinky.

7. Meloun

Toto oblíbené letní ovoce nejen skvěle osvěží, ale také je přírodním zdrojem aminokyseliny L-citrulinu, která zvyšuje produkci oxidu dusnatého v těle. Oxid dusnatý způsobuje uvolnění tepen, snižuje zánět a může pomoci snížit krevní tlak. Meloun také pomáhá upravit lipidy v krvi a snižuje hromadění břišního tuku.

8. Kurkuma

Hlavní složkou tohoto koření je kurkumin, který je silně protizánětlivý. Zánět je hlavní příčinou arteriosklerózy nebo kornatění tepen. Kurkuma také snižuje poškození arteriálních stěn, což může způsobit tvorbu krevních sraženin a usazenin. Obsahuje vitamin B6, který pomáhá udržovat zdravé hladiny homocysteinu, který může v nadměrném množství způsobit hromadění plaků a poškození krevních cév. Kurkumu můžete přidávat do různých receptů nebo si můžete připravit lahodné a sladké kurkumové mléko. Stačí k tomu 2 šálky mandlového mléka, 1 lžíce medu nebo agáve sirupu, 1 lžičku mleté kurkumy a skořice, špetka pepře a zázvoru. Ingredience zamíchejte a popíjejte buď studené nebo teplé.

9. Špenát

Tato zelenina, kterou proslavil Pepek námořník, je bohatá na draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Jedna porce denně pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, což je rizikový faktor pro srdeční onemocnění, jako je ateroskleróza. Ze špenátu si můžete připravit pyré, dát ho do salátu nebo do smoothie.

10. Celá zrna

Celá zrna obsahují rozpustnou vlákninu, která se váže na přebytečný LDL cholesterol v trávicím traktu a odvádí jej z těla. Obsahují také hořčík, který rozšiřuje krevní cévy a udržuje váš krevní tlak na pravidelné úrovni. Americká asociace pro zdravé srdce doporučuje nejméně šest porcí zdravých zrn denně. Proto je vhodné vyměnit přílohy za jejich celozrnné alternativy. Můžete si dát celozrnné těstoviny, hnědou rýži, quinou, amarant, ječmen a ovesné vločky. Můžete si připravit slané i sladké kaše, buddhovy misky, kroupota, rizota nebo lahodné těstoviny na asijský způsob.

BONUS: Potraviny, kterým je třeba se vyhnout

Ve studii DIRECT-Carotid publikované v roce 2010 se vědci zaměřili na to, jak strava ovlivňuje zanesení tepen. Dva roky sledovali testované skupiny, které se stravovaly převážně středomořskou a nízkotučnou stravou. Během sledovaného období došlo u skupin, které jedly středomořskou stravu, k menším kardiovaskulárním příhodám než u skupin s nízkotučnou dietou. Proto je dobré se vyhnout:

  • Přidanému cukru ve sladkých nápojích, snídaňových cereáliích, sušenkách, koláčích apod.
  • Zpracovaným potravinám, které obsahují trans-tuky, vysoký obsah cukru a vysoký obsah soli.
  • Margarínu, který obsahuje trans-tuky nebo hydrogenované tuky.
  • Červenému masu.
  • Zpracovanému masu jako jsou hamburgery, slanina, šunka, salám, klobásy apod.

Zdroj: www.casjemozek.cz, timesofindia.indiatimes.com a www.medicalnewstoday.com