Ptáte se, jak co nejlépe zpomalit postupné stárnutí kůže? Platí jednoduché pravidlo! Dodržujte správnou životosprávu s řádnou dávkou pohybu, pokožku pravidelně masírujte, vyživujte a dopřejte jí i dávku kolagenu prostřednictvím správně zvolených potravin.

Kolagen je pro kvalitu pokožky stěžejní

Jedná se o nerozpustnou bílkovinu, která se přirozeně nachází v našem organismu a tvoří stavební hmotu pojivových tkání. Vyskytuje se v zubech, kostech, chrupavkách, šlachách i v pokožce. Působí jako „lepidlo buněk“, stará se o pružnost tkání, zabezpečuje elasticitu pokožky.

Lidské tělo si podle vědců tvoří kolagen v dostatečném množství pouze do určitého věku a zhruba po 25. roce života se jeho produkce značně snižuje. Proto je důležité kolagen pravidelně doplňovat, aby ho bylo v organismu stále dostatečné množství.

Které potraviny vám v tom pomohou? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Silný vývar z kostí

Jedná se o jeden z nejlepších zdrojů kolagenu. Kvalitní vývar z kostí je totiž jednou ze vzácných potravin, které obsahují biologicky dostupnou formu kolagenu, kterou může náš organismus okamžitě použít.

Vaření kostí po dlouhou dobu uvolňuje nejen kolagen, ale i užitečné aminokyseliny, proteiny a elektrolyty. Hovězí vývar obsahuje kolagen typu I, který je úžasný pro zdraví kůže, kuřecí a krůtí vývar mají více kolagenu typu II, který podporuje dobrý stav kloubů.

Tučné ryby

Zařaďte do jídelníčku také pravidelně tučné ryby, jako jsou losos a tuňák. Kromě vysokého množství kolagenu jsou i skvělým zdrojem omega kyselin. V žádném případě se nevyhýbejte rybí kůži, kde je kolagenu nejvíc. Rybí kolagen je dokonce nejlepší, co se týče vstřebatelnosti a bezpečnosti.

Chlorela

Stejně tak si dopřávejte jednobuněčnou řasu chlorelu. Obsahuje pro pokožku nejen významný beta-karoten, ale i růstový faktor Chlorella – CGF. Jedná se o živinu, která zvyšuje produkci kolagenu v těle. Navíc tato řasa obsahuje i nukleové kyseliny RNA a DNA, které podporují buňky v jejich správné funkci a pomáhají při jejich regeneraci a syntéze kolagenu.

Citrusy s vysokým obsahem „céčka“

Vitamin C se podílí na slučování aminokyselin, které ovlivňují tvorbu kolagenu. Zároveň chrání jako antioxidant organismus před všemi nebezpečnými vlivy, které poškozují pokožku a přispívají k rozkladu kolagenu. Dopřávejte si tedy pravidelně pomeranče, citrony i grapefruity.

Vajíčka

Vajíčka jsou další významnou potravinou, která vám zajistí dávku kolagenu. Je obsažený ve žloutku a membráně vaječných skořápek. Zároveň jsou vajíčka zdrojem síry, tedy stopového prvku, který je nutný pro produkci kolagenu.

Česnek, šalotka, pórek a pažitka

Tato zelenina je také významná vysokým obsahem síry, která pomáhá syntetizovat a předcházet rozkladu kolagenu. Používejte ji často při přípravě pokrmů, její využití je opravdu pestré.

Dýňová semínka

Tato semínka obsahují poměrně vysoké množství zinku, který působí jako kofaktor pro syntézu kolagenu a zpomaluje jeho rozpad. Zinek najdete také ve vlašských ořechách, luštěninách, špenátu či mandlích.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.senzamedical.cz, www.health.clevelandclinic.org, www.goodhousekeeping.com