Bělejší zuby můžete dosáhnout správnou a pravidelnou hygienou, ale také jistými změnami v jídelníčku. Váš krásný bílý úsměv vám totiž pomůžou vykouzlit některé potraviny, které jsou navíc chutné a zdravé. Které to jsou?

Rady lékaře, jak mít bílé zuby, se dozvíte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Na prvním místě je vždy prevence

Ke kvalitnímu čištění zubů je také důležitá pravidelná návštěva zubního lékaře a zubní hygieny. Jedná se o nejlepší prevenci, kterou však můžete podpořit i vhodně zvolenou stravou a konkrétními potravinami.

Kokosový olej

Jednou z potravin, kterou lze podpořit zdraví zubů a jejich bílý odstín, je kokosový olej. Má silné antibakteriální účinky a chrání zuby před infekcemi. Je barevně neutrální, nepřispívá tedy k nežádoucímu zabarvení chrupu. Dokonce příznivě přispěje k vůni vašeho dechu. Nejlépe používejte olej panenský, za studena lisovaný.

Namočte zubní kartáček do rozpuštěného oleje a klasickým způsobem si tak ošetřete zuby. Nechte chvíli v ústech působit a pak vše vyplivněte. Ústa si vyplachovat nemusíte, protože kokosový olej není nijak agresivní. Můžete také zvolit metodu výplachu, kdy si vložíte do úst 1 lžičku oleje a budete ho v ústech převalovat po dobu 15 až 20 minut.

Vodní meloun

Oblíbená lahůdka celého léta je skvělá nejen pro celé tělo, ale i pro vaše zuby. Obsahuje totiž kyselinu jablečnou, která funguje jako slabé přírodní bělidlo. Díky strukturované dužině se také meloun podílí na odstraňování nežádoucího plaku. A jako bonus vám meloun pomůže i s hubnutím, protože se jedná o značně nízkokalorickou potravinu plnou vody.

Jahody

Opět jedna z oblíbených lahůdek, která může ovlivnit bělost vašich zubů. Jahody k bělení zubů používali již staří Římané. Podobně jako meloun i jahody obsahují kyselinu jablečnou. Červené sladké plody dodají navíc vašemu tělu mnoho prospěšných látek a jsou skvělým přírodním multivitaminem. Jablko, stejně jako jahody, můžete pojídat jen tak samotné, nebo si ho přidávat do salátů. Jablka lze odšťavnit a zuby si čistit s pomocí jablečné šťávy.

Ananas a papája

Oba druhy ovoce patří mezi významné bojovníky se zabarveným chrupem! Obsahují totiž enzym bromelain, který se podílí ve sliznicích dutiny ústní na správném proudění krve. Pomáhá také štěpit bílkoviny, čímž narušuje vznikající plak na zubech. Zamezuje tak tvorbě nehezkých skvrn a zároveň chrání dásně. Jak ananas, tak i papája jsou silnými antioxidanty s mnoha užitečnými vitamíny.

Související články

Zdroje: www.marianne.cz, www.bily-usmev.cz, www.smili.cz