Pravidelné čištění zubů, používání ústní vody, návštěvy lékaře i hygienisty. To všechno a ještě více se snažíme dělat pro zářivý a nádherně bílý úsměv. K tomu všemu ještě můžeme přidat seznam “zakázaných” potravin a hlavně nápojů jako je káva, sycené limonády a podobně, které jednak naleptávají a tím poškozují sklovinu zubu (který je pak hodně složité skutečně dobře vyčistit) a jednak aktivně obarvují jeho povrch. Co kdybychom ale jinými potravinami mohli zuby nejen nepoškozovat, ale dokonce čistit? Může se to zdát jako příběh z oblasti sci-fi, ale je to ověřená realita.
Bělení zubů se věnuje také video na youtube od Insider Tech:
Chutně a účinně s jahodami
Jednou z velmi příjemných možností, jak zcela přírodní cestou pomoci zubům k oslnivé bělosti, jsou jahody. Krásné sladké červené jahody totiž obsahují kromě dalších látek také kyselinu jablečnou, která dokáže pomoci s odstraňováním tmavších skvrn ze zubů. Jahody také díky své textuře zvládají zatočit s plakem, který se na zubech v průběhu dne usazuje.
Jak si čistit zuby jahodami?
Jak je můžeme použít k čištění a hlavně bělení zubů? Nejjednodušší je samozřejmě jejich klasická konzumace – i ta může pomoci. Chceme-li ale dosáhnout ještě lepšího a intenzivnějšího účinku, můžeme jahody rozmačkat, nanést na zuby třeba klasickým kartáčkem a počkat několik minut. Výhodou je, že následně stačí polknout, zuby si vyčistit jen kartáčkem bez pasty a ústa vypláchnout čistou vodou.
Jablka také pomohou
Podobně jako jahody budou na zuby působit také jablka. I ona totiž obsahují kyselinu, která dostala svůj název právě podle nich, tedy kyselinu jablečnou. Sliny, které se tvoří při pojídání a hlavně při pečlivém kousání jablka, pomáhají odstraňovat plak, který je také důvodem nevzhledného úsměvu. Je dobré konzumovat jablka spíše klasickým způsobem než nastrouhaná. Právě jejich mělnění v ústech, kdy hrubší části přicházejí do kontaktu se zuby, udělá největší kus práce.
Nic se nesmí přehánět
V obou výše zmiňovaných případech je třeba si uvědomit, že ačkoliv je pomoc kyseliny jablečné s čištění zubů vítaná, stále jde o látku, která ve vyšší koncentraci či při dlouhodobém působení může nadělat více škody než užitku. Proto i čištění zubů těmito přírodními látkami raději nepřehánějme.
Sýry pro kvalitnější a bělejší zuby
Kromě ovoce můžeme využít k bělení zubů také další potraviny, mezi které patří dokonce i sýry. Jak je to možné? Sýr sám o sobě zuby vlastně nebělí, ale díky obsahu vápníku, který je nezbytný k posilování kostí (a zuby mezi takové kosti jednoznačně patří), působí na jejich zpevnění. Poškozené zuby s erodující sklovinou nemohou být nikdy dokonale bílé.
K zacelení tohoto problému pak pomůže v sýru obsažený kasein, jenž je k tomuto účelu jako stvořený. Stejně jako u ovoce, i sýr bude lepší nakrájet třeba na kostičky než na plátky. Mechanické zpracování jeho větších kousků v ústech pomůže s odstraněním případného plaku na zubech.
Jsou i další pomocníci
Jmenované tři potraviny se dokáží velmi účinně postarat o váš chrup, navíc si ještě pochutnáte. Stejně tak ale můžete použít například celer, případně žvýkačky bez cukru, které budou třením o zuby automaticky čistit jejich povrch od stále se usazujících bakterií. Kterou možnost vyzkoušíte právě vy?
Zdroje: www.goldenstatedentistry.com, bddentalservices.com, www.gilbertarizonadental.com